Либертатеа прославила 77. рођендан

Нови Сад, 30.мај 2022.- У Панчеву, у редакцији Либертатее, свечано је у петак обележено 77 година постојања овог недељног листа на румунском језику, где је присуствовао у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама подсекретар Станислав Радуловић.

Поздрављајући присутне, подсекретар Радуловић је рекао  да је ове године Покрајина из буџета издвојила 390 милиона динара за разлику од претходне када је гласилима на језицима националних мањина  било намењено 312 милиона динара.

„ Имајући у виду, да је реч о установи од изузетног значаја како за румунску заједницу тако и за све нас који живимо на овом простору, на којем се сусрећу различите културе, конфесије и језици, чини ми посебну част што сам данас у Панчеву“ изјавио је Станислав Радуловић и истакао да „та различитост и мултикултуралност представља богатство сваког од нас појединачно, али и друштва у целини“.

По његовим речима, Покрајинска влада и ресорни секретаријат, као и до сада, наставиће да подржава очување националних  идентитета свих националних заједница у Војводини, па самим тим и румунске националне заједнице, кроз неговање културе, језика, писма, образовања и информисања, где у прилог иде и чињеница да су  средстава  опредељена за Новинско издавачку установу Либертатеа  повећана за готово десет милиона динара, у односу на претходну буџетску годину.

Прошла година, речено је, била је једна од успешнијих, пре свега зато што је радакција постала богатија за осам младих новинара и медијских радника.

Директорка Либертатее Маријана Стратулат рекла је да су у предходној години сви сектори ове  новинско-издавачке установе на румунском језику беспрекорно функционисали и захвалила се  Покрајинској влади и ресорном секретаријату, без чије помоћи, како је истакла, не би могли да опстану.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић захвалио се на поверењу које су генерације новинара Либертатее деценијама указивале УНС-у као еснафској организацији и изразио је задовољство што је редакција листа подмлађена и што доста младих новинара и сарадника Либертате успешно похађа образовне курсеве овог Удружења.

Заменик директора Либертатее Валентин Мик рекао је ”данас подвлачимо линију између онога шта је било и онога шта ће бити. Уз захвалност свима који су радили за добробит ове институције будућност је у младима који су већ променили изглед свих наших публикација“, додао је он.

Он је додао и да  је захваљујући поклону породице Василија Бека, некадашњег директора Либертатее, ова установа богатија за библиотеку која ће прерасти у националну библиотеку Румуна у Србији под кровом ове издавачке установе и објединити издања Либератее. Мик се захвалио Удружењу новинара Србије ”као организацији која је више од свих осталих подржавала редакцију Либертатее”.

Присутне су поздравили и честитали јубилеј саветник у Амбасади Румуније у Београду Адриан Абрудан и конзул Румуније у Вршцу Данијел Бала.