Манастир Петковица инспирација уметницима са десете ликовне колоније

Изложба слика са девете по реду колоније, али дестог сликарског сусрета одржаног ове године у манастиру Петковица отворена је данас у холу Покрајинске владе, коју је у име епископа сремског Василија званично отворио протојереј-ставрофор Бранислав Поповић.

Организатор досадашњих сусрета академских сликара и студената Академије ликовне уметности у Новом Саду био је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у чије име данас се обратио помоћник за односе с верским заједницама Мирослав Илић.

Поздрављајући присутне, Илић је рекао да смо овогодишњим десетим сликарским сусретом заокружили један леп период учешћа у уметничком – сликарском односу према српксим светињама, какав је и сам манастир Петковица.

„Бисер фуршкогорског средњовековног фрескописја осликан је кроз призму сваког појединачног уметника, који су на свој начин и израз доживели ове сусрете“ рекао је он и додао да је задовољство тим веће, што је и селектор колоније и програмски директор Галерије Матице српске мр Данило Вуксановић био део тима, а посебну захвалност сви заједно дугујемо мати Антонини и целом сестринству, како би из окриља манастира насликали близу двадесетак радова, који су данас пред нама.

По речима селектора мр Данила Вуксановића међу фрушкогорским тачкама српске духовности, у низу манастира, које сведоче о вековности српских манастира, налази се и Петковица, која  свакако заслужује посебно место, јер надахњује и инспирише уметнике. Ове године у колонији су учествовали Кристина Брковић, Драган Бартула, Дуња Николаја Попов, Невена Гавриловић, Маријета Сидовски, Видоје Туцовић и ја, набројао је селектор Вуксановић и прецизирао да сврха ових колонија јесте и у томе да се ове слике могу и купити, како би се помогло манастиру Петковица.

Мати Антонина овом приликом се захвалила, како ресорном секретаријату, тако и уметницима, нагласивши да је манастир Петковица по свему изузетан, јер у окриљу сремске епархије негује дух сестринства и заједништва, у изузетној и посебној црквеној баштини Србије, која је стара шест векова. Како она сматра, уметници су одраз духовног стања једног народа и зато је неговање посебног духовног сликарства веома важно, јер без тога нема ни наше вере.

У уметничком делу програма, након доделе захвалница учесницима колоније, обратио се песник Мирослав Алексић, који је изрецитовао  своје стихове песама посвећене манастиру Петковици, као и сликарима овогодишње колоније.