Милошевић: Неговање спектра војвођанских различитости задатак свих нас заједно

„Простор Војводине је кроз векове био место сусретања, преплитања и међусобног прожимања различитих народа, култура, вера, па и цивилизација и све је то створило једно раскошно и непролазно културно наслеђе“ рекла је синоћ на завршној вечери трећег по реди Интернационалног „ Etnology fest“ –а одржаног  у Дому Војске Србије у Београду, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

У присуству бројних представника националних заједница, као и бројне публике секретар Милошевић је истакла, да то наслеђе живи у најразноврснијим и најбогатијим разноликостима, које овом региону дају посебну вредност у спректру војвођанских различитости, које сви заједно, посвећено и предано негујемо.

Она је апострофирала да прошлост и садашњост се оживљавају кроз низ нових форми, које представљају један културно-етнографски осврт на дугу традицију, културу и симболе које чине националне идентитете.

Дакле, сматра Милошевићева, у Војводини све националне мањине-националне заједнице верно чувају, негују своју традицију, али то није само њихов задатак, већ и задатак свих нас. Знати поштовати и своју и заједничку прошлост значи успешније и плодотворније градити заједничку будућност о чему сведочи и демократичност друштва у којем живимо.

У име делегације Европске уније у Србији присутне је поздравио Paul Henri Presset, шеф одељења за комуникацију Делегације ЕУ у Србији, а присутан је био и државни секретар Иван Бошњак.

Завршно вече фестивала улепшано је и модном ревијом националних ношњи, као промоцијом нематеријалног културног наслеђа, представљањем старих заната и савремених уметника, који за свој рад налазе инспирацију у традицији Етно културе националних мањина у АП Војводини.