Молитвом у спомен погубљенима обележена 78. годишњица Рације у јужној Бачкој

Нови Сад, 10. јануар 2020.- Од 6. до 9. јануара ове године у Бечеју, Шајкашу, Госпођинцима, Гардиновцима, Вилову, Локу, Тителу, Мошорину, Чуругу, Жабљу и Новом Саду, свештенство Српске православне цркве служило је парастосе жртвама Рације у јужној Бачкој. Мађарске окупационе снаге су у јануару 1942. године спровеле злогласну Рацију у више места и градова у Бачкој, под изговором да партизани припремају побуну локалног становништва. Рација у јужној Бачкој, како према броју жртава, тако и по монструозном карактеру тог чина, представља jeдан од највећих злочина који су окупатори  и квислинзи починили  током Другог светског рата на  данашњој територији АП Војводине.

У Шајкашу су након Божићне литургије, 7. јануара 1942, мађарски окупациони војници сачекали мештане и одвојили оне које су имали на својим списковима за ликвидацију, а након тога су их погубили. Тада је убијено око тридесет особа, међу којима је био и прота Светозар Влашкалић.

Тим поводом помоћници покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић и др Милан Мицић  присуствовали су Литургији у Вилову и Жабљу, као и у Чуругу и Мошорину, где су положили венац невиним жртвама.