Морамо да оснажујемо једни друге у очувању наших идентитета

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ивана Бороја присуствовала је јуче, у дворцу „Еђшег“ у Новом Саду, отварању изложбе  „Сликом заједно“, уприличене поводом десетогодишњице рада покрајинских завода за културу националних мањина.

По њеним речима, деценија функционисања тих завода „јесте значајан јубилеј, који свакако с једне стране доказује квалитет њиховог рада, а с друге стране неопходност институционалне подршке“.

„Додатна, посебна симболика данашњег догађаја јесте и у локалитету у ком се изложба одржава, а то је ово прелепо здање дворца Еђшег. Сви знамо да реч еђшег реч на мађарском значи јединство, а јединствени смо онолико колико оснажујемо једни друге на путу очувања и промоције наших националних и културних идентитета и снажни смо онолико колико на том путу једни друге уважавамо“, додала је Бороја.

У „Еђшегу“ су, иначе, представљени радови шест уметника – Давида Нађа Абоњија, Валентине Бороштеан, Дарјана Харди, Алене Kлаћикове, Лее Видаковић и Маје Ракочевић Цвијанов – са премијерне изложбе коју је, недавно, у Суботици отворила покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

У име завода за културу националних мањина, присутнима су се јуче, на својим матерњим језицима, обратили представници мађарске, румунске, русинске, словачке и хрватске заједнице.

Изложбу у „Еђшегу“ је отворена до 31. октобра, а прати је каталог на свим језицима националних мањина, као и на српском и енглеском језику.