Догађаји за четвртак, 08. новембар 2018

 

Отварање изложбе Српска саборна црква у Табану – Трагом нестале  Српске  вароши у Будиму“

 

У четвртак, 8. новембра 2018. године  у 16.00 сати у барокној дворани Музеја  у тврђави Историјског музеја Будимпеште, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратиће се на отварању изложбе Српска саборна црква у Табану – Трагом нестале  Српске  вароши у Будиму“.

 

Изложба је настала као резултат сарадње Историјског музеја Будимпеште, Галерије Матице српске, Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји и Српског института у Будимпешти.

 

Поздравни говор одржаће Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Петер Фарбаки, генерални директор Историјског музеја Будимпеште, а присутнима ће се потом обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти, др Золтан Фирјеш, заменик државног секретара за односе са верским заједницама и народностима у Уреду председника Владе Мађарске, др Александра Салаи Бобровницки, заменица главног градоначелника Будимпеште за културу и Њ. Пр. Лукијан, епископ Српске православне епархије будимске.

 

Свечано отварање изложбе увеличаће Камерни ансамбл „Орфелин” из Новог Сада под управом Тамаре Адамов Петијевић и уметници Српског позоришта у Мађарској.

Изложба представља наставак рада на очувању и презентацији српског културног наслеђа у Мађарској.

 

Након конзервације, стручне обраде и представљања икона Арсенијa Теодоровића рађених за иконостас Саборног храма у Будиму на изложби Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму у Галерији Матице српске 2017. године, Историјски музеј у Будимпешти је изложбом Српска саборна црква у Табану, Трагом нестале Српске вароши у Будиму поставио ово уметничко остварење у шири оквир историјских и друштвених прилика.

 

Изложба ће бити отворена до 17. фебруара 2019. године.