Отворен Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци

Нови Сад, 23. август 2019.- Синоћ је у Бачкој Паланци, испред спортске хале “Тиквара“ свечано отворен 25. по реду, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе. Под слоганом “Срцем, штапом и канапом“, овогодишње јубиларно издање ФЕП-а доноси публици представе из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Русије.

Честитајући јубилеј организаторима, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана  Милошевић истакла је вишеструки значај овог Фестивала који већ 25 година приближава позориште и културу младим Бачкопаланчанима, у општини која нема позориште.

“Иако Бачка Паланка нема позориште, има неописиве природне ресурсе као што су Парк природе “Тиквара“, Специјални резерват природе “Багремара“, Дунавске рукавце и одржавањем оваквог Фестивала ви доказујете управо колико су нераскидиве везе културе и природе“ истакла је Милошевићева и додала да еколошки значај овог Фестивала није само у тим темама које он обрађује већ и у чињеници да се комплетан фестивал одвија управо у природи, здравом и еколошком окружењу на обали Дунава.

По њеним речима већ две и по деценије ви успевате да остварујете прави пример читавој заједници, негујући суштинске вредности при чему подстичете младе на активизам и партиципацију у локалној заједници, систематски негујете културу, подстичете креативност, љубав према уметности и стваралаштву и можда оно најважније, развијате свест о значају и заштити животне средине још у раном периоду одрастања.

На свечаном отварању, присутнима су се обратили и Соња Петровић директор Фестивала, Тамара Јожић пр “Паланачког Дунав Феста“, Мита Лачански председник Скупштине Општине Бачка Паланка и Никола Пејаковић Коља глумац, специјални гост Фестивала и члан стручног жирија.

Од 22. до 25. августа колико траје Фестивал деца и млади ће, осим у позоришним представама, имати прилике да учествују и у креативним радионицама под ведрим небом које се одржавају у преподневним часовима у дворишту Словачког дома, док су вечерњи сати резервисани за музички програм који се ове године одржава у сарадњи са Паланачким Дунав фестом.