Отворена изложба „Цртежи из фонда Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића“

Нови Сад, 5. мај 2022. – У Галерији ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића у Новом Саду, јуче је отворена изложба под називом „Цртежи из фонда Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића“, која ће бити отворена до 1. јула ове године.

Изложбу је званично отворио помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић, који је поздравио присутне у име ресорног секретара и у своје лично име, апострофирајући да су  цртежи особен стваралачки израз којом уметник, често, испољава себе несвесног па су најискренија уметничка појава која одсликава биће уметника.

Испред Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајко Мамузић поздравне речи упутио је директор Владислав Шешлија, док је ауторка изложбе Ирма Микеш истакла  да изложба окупља 28 уметника заступљених са 83 цртежа у фонду Поклон збирке.

Рајко Мамузић је био један од ретких колекционара на нашим просторима, па и шире, који је схватао значај цртежа, па и крокија цртаног оловком, па су му уметници поклањали бројне своје цртеже, истакли су у Галерији и додали да су цртежи данас важан и велики део збирке и имају свој ликовни и едукативни значај.

По речима ауторке Микеш, значајни су јер помоћу њих тачно можемо да видимо материјале који су били заступљени у времену њиховог настанка, шта су уметници користили за израду крокија, како су се односили према студијском цртежу.

Како она наводи, Рајко Мамузић нам својом колекцијом отвара прозор у вечито будан свет уметности. Преко цртежа цртаних по задњим странама позоришних карата, оних цртаних на папирним подметачима ресторана, на обичним промотивним блокчићима неке фирме, до оних цртежа насталим на морским плажама и годишњим одморима па све до великог и темељног студијског цртежа, фонд збирке нашироко говори о осетљивом и пажљивом оку уметника који увек вредно и верно ради преносећи свет око нас из своје садашњости у будућност.