Отворена изложба у част великог глумца Ивана Хајтла

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је данас у Улици Лазе Телечког у Новом Саду изложбу посвећену чувеном глумцу Српског народног позоришта Ивану Хајтлу под називом: „Једна кућа, две позоришне приче: Иван Хајтл и Штампарија „Талија“.

У присусутву многобројних чланова породице Хајтл, секретар Драгана Милошевић је изразила велико задовољство, што једном од највећих бардова наше глуме Ивану Хајтлу отварамо данас изложбу, која на овај начин чува успомену на његове бројне улоге, на улоге које је тумачио, а оне су махом биле везане за ликове малих људи, којима је он давао велики значај.

Зато, сматра Милошевићева, наша је обавеза и дужност, као и част да сачувамо од заборава великане попут Ивана Хајтла, а поред улице, која данас носи његово име, ту смо и сви ми да се поносимо његовим стваралаштвом.

Испред породице Хајтл присутнима се обратила најмлађа унука Јована Важић, која је овом приликом изразила велику захвалност Српском народном позоришту и Компанији „Color Media Communications“, који су заједно са породицом осмислили ову предивну поставку.

Осмишљена као улична изложба плаката из богате историје СНП-а, као и фотографија славног глумца Ивана Хајтла, по речима  Роберта Чобана директора „Color Media Communications“, у почетку је била само идеја, али надовезујући се и на постојање саме позоришне штампарије „Талија“, која се налазила  до пре 15 година у простору у којем је данас „Лазин салаш“ где отварамо изложбу, врло брзо се и реализовала.

Овом приликом Чобан је подсетио да пре него што је после Другог светског рата припала СНП-у, кућа у Змај Јовиној 7 са задњим делом у Лазе Телечког 5 припадала је трговачкој породици Милутиновић. Од 1958. до 1984. у главном стану, у кући у Змај Јовиној, живео је управо Иван Хајтл.

Управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић након кратког подсећања на величину глумца, какав је био Иван Хајтл, апострофирао је и две његове значајне награде. Стеријину награду Хајтл је добио 1970. године, рекао је Ђерић, а другу награду „Јован Ђорђевић“ 1988. године. У свом глумачком веку одиграо је преко 70 улога, а о детаљима његових животних анедгота писаће у монографији, коју ће Српско народно позориште  ускоро објавити.

Изложба је, иначе,  организована у оквиру одржавања 64. Стеријиног позорја, чију реализацију су помогли Српско народно позориште, деца и унуци Ивана Хајтла и Компанија „Color Media Communications“.