Pomen žrtvama racije i u Đurđevu

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama zadužen za odnose s verskim zajednicama Miroslav Ilić danas je položio venac u Đurđevu, šajkaškom mestu u kojem je u raciji iz januara 1942. godine stradalo 223 nevinih meštana.

Tokom prethodnih dana, u više mesta širom Šajkaške, održan je  pomen stradalima, koji su tokom zloglasne mađarske racije iz januara 1942. godine, kada je za nešto više od dve nedelje na najsvirepiji način ubijeno 2.345 ljudi.

Pored praktično svih mesta Šajkaške, mađarske okupacione vlasti su krvavu raciju koja je postala paradigma zločina ne samo na našim prostorima, u januaru 1942. sprovele i u Novom Sadu i Bečeju, a ukupan broj stradalih Srba, Jevreja i Roma dostigao je gotovo 4.000.

Pomen nevinim žrtvama održan je u Mošorinu, Vilovu, Gospođincima, Gardinovcima, Žablju i Čurugu, a centralni pomen na kojem je govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a parastos žrtvama služio Episkop bački Irinej je 4. januara – na dan početka racije iz 1942. – ove godine organizovan u Titelu.