Предавање о уметнику Живојину Лукићу

У четвртак, 14. фебруара 2019. године, у  19.00 часова у Спомен збирци Павла Бељанског,  одржаће се предавање  Јасмине Јакшић – Субић, вишег кустоса на тему: „Живојин Лукић –  130 година од рођења“.

Поводом обележавања Дана државности, као и јубиларне годишњице рођења уметника Живојина Лукића Спомен-збирка организује предавање о овом представнику прве генерације стваралаца који су поред непосредног учешћа у борбама за ослобођење отаџбине у Првом светском рату, заслужни и за успостављање модерне уметности у Србији.

Живојин Лукић (Београд, 10. фебруар 1889 – Београд, 8. фебруар 1934), учећи ван великих уметничких центара, измакао је гравитацији актуелности, што му је омогућило да оствари аутентична дела, излагана групно и самостално у Москви, Риму, Дубровнику, Београду, Загребу, Новом Саду, Барселони, Лондону, Белфасту. Као стваралац великог талента, префињеног укуса и солидног образовања, Живојин Лукић се поред архитектонске и меморијалне, најкомплексније изразио у интимној пластици, остваривши аутентична дела врхунских домета.

Позивамо Вас да извештавате.