Са округлог стола „Млади и наслеђе“

Нови Сад, 24. јануар 2022.- У Скупштини АП Војводине данас је  одржан  округли сто у оквиру пројекта „Млади и наслеђе – традиција и будућност у региону прекограничне сарадње“, суфинансиран од стране Европске уније у оквиру Интерег –ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска- Србија.

Овом приликом у име покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама обратио се подсекретар Станислав Радуловић, који је у уводном делу излагања цитирао великог српског предузетника и добротвора Владимира Матијевића, који је живео у Аустроугарској с краја деветнаестог и почетка двадесетог века и који је  својевремено  рекао: „Није довољно знати и умети. Треба имати с ким и с чим“.

„Модел прекограничне сарадње кроз ИПА пројекте Европске уније је добар и увек добродошао модел, али све до тренутка реализације он представља само алат“ истакао је Радуловић и додао да алат уз помоћ којег настаје интеракција људи – људи различитих националности, култура, језика итд. 

Како он наводи, када смо пре две године настојали да покренемо ИПА пројекат са партнерима из Мађарске размишљали смо о тачкама спајања: то су пре свега култура и стваралаштво и заједничко културно наслеђе.

Културно наслеђе има симболички и идентитетски значај у свести људи, нагласио је подсекретар Радуловић, а са економске стране представља туристички потенцијал.  Основни циљеви су се кретали у смеру да се повећа присуство културног наслеђа у свакодневном животу младих људи, као и омогући њихово интензивно учешће у процесима заштите културног наслеђа путем учења и схватања значаја културне различитости, пре свега захваљујући доступности дигиталних медија младим генерацијама.

„Као што сам навео, едукативна  компонента је изузетно битан елемент основног концепта“ рекао је Станислав Радуловић и апострофирао  да су као инспирација били и конкретни људи, пре свих то је, један од најзначајних ствараоца српске културе, Милош Црњански који је рођен у Чонграду 1893. године, месту по којем наша партнерска жупанија носи име. 

Он је истакао дa у контексту квалитетне сарадње Србије и Мађарске, која је најбоља у досадашњој историји наших међусобних односа, ми смо сматрали одговорним да учинимо додатне напоре и да наше учешће у ИПА програму буде значајан допринос унапређењу свеукупних односа. Чињеница да је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама носилац пројекта, чини за нас велику част. Пошто су основна циљна група млади, ми смо закључили да је најбољи начин њиховог повезивања идентификовање са културним наслеђем. Тиме ми вршимо двоструку друштвену корист. Прво учимо и упознајемо сопствену културу, а затим добијамо могућност да је преносимо другима и да кроз дијалог градимо аутентичан однос као истинске личности. 

Поред тога, радионице за средњошколце и студенте ће донети додатну вредност пројекту јер ће младима понудити перспективу у културној баштини у архитектури, ликовној уметности, процесу презервације и конзервације наслеђа, одрживости, мотивацији и знању. Јачање односа међу младима је још један социјални бенефит; већи прилив нерезидената могао би резултирати новим односима, па тако и успостављањем добре сарадње.

Теме које су усредсређене на културно наслеђе и културну разноликост у мултикултуралној Европи у овом тренутку веома су важне и актуелне теме за младе, а путем пројекта омогућено је подстицање интеркултуралног дијалога и међусобног разумевања кроз знање о културном наслеђу у региону, као и досезање до недовољно заступљених младих људи.

Најзад, не треба изгубити из вида чињеницу да је Сегедин физички веома близу и да је једна од најомиљенијих туристичких дестинација великог броја наших грађана, па је сасвим очекивано да наша деца, наши ученици наставе контакт и дружење и након завршетка пројектних активности и да се након овог пројекта сарадња настави у некој другој, обогаћеној форми. 

Испред  Фонда „Европски послови“ АП Војводине учеснике округлог стола поздравила је Ивана Ђурица помоћник директора, која је истакла да је овај пројекат  имао за циљ да развије теме о ризицима којима је културно наслеђе изложено, размене теоријских и практичних знања и могућности за подстицање односа друштва према наслеђу, како би се предузеле одговорајаће мере за очување и стављање у службу привредних и турстичких потенцијала локалних заједница. Његова вредност је 135 хиљада евра.

О значају и улогама музејско – галеријске делатности говориле су директорка Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић – Бугарски, програмски директор Галерије Матице српске Данило Вуксановић, и директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић- Пештерац.

Испред Жупаније Чонград – Чанад обратио се видео линком Адам Пап , који је овом приликом истакао значај дигиталног доба, очување старијих зграда као посебно културно наслеђе једне заједнице у ери општег тренда новоградње, заштите идентитета наслеђа и едукације младих људи, који о томе много више треба да знају, како би наставили са његовим очувањем.