У предвечерје кинеске Нове године отворен фестивал светлости у Новом Саду

Нови Сад, 23. јануар 2020.- У сусрет обележавању кинеске Нове године, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, данас су у Лиманском парку у Новом Саду свечано обележили одржавање  првог  „Кинеског фестивала светлости“, кога је симболично отворила амбасадорка Чен Бо.

Поздрављајући присутне покрајински секретар Драгана Милошевић је у име Покрајинске владе и у своје лично име честитала пријатељској земљи Кини и њеним грађанима Нову годину истичући да светлост лампиона се у предвечерје кинеске Нове године чини још раскошнијим и непоновљиво лепим.

„Лепота, коју ми и наш град вечерас видимо први пут и у којој ћемо да живимо наредних скоро месец дана, стиже нам из далеке и драге Кине, у чијој пребогатој традицији светло и лампиони имају посебно место“ рекла је Драгана Милошевић и додала да управо то светло сија, као луча, која се никада не гаси.

По њеним речима  посебно се захваљујемо иницијатору и оснивачу овог фестивала Слободану Тркуљи, као и чаробњацима из компаније „Зигонг“ на креативности и посвећености, као и свима који су подржали све наше напоре да и овај фестивал заживи.

Испред Града Новог Сада речи захвалности упутио је градоначелник Милош Вучевић подсећајући на све заједничке пројекте наше две земље.

Амбасадорка Чен Бо је овом приликом рекла да је ово време, када се у Кини обележавају најрадоснији празници ишчекујући пролеће. Посебно је важно да се радујемо светлости, јер она у нашој дугој традицији има  дубока духовна значења, подједнако снажна, као и симболика нашег хороскопа и зато вам у име своје нације захваљујем на искреним честиткама.

Иницијатор и оснивач овог фестивала уметник Слободан Тркуља, истакао је да је и он сам неко ко  већ дуже време ради на културној размени између ове две земље. Поред његовог „Балканополис центра за модерну традицију“, фестивал су подржали Републичка и Покрајинска влада, градови Београд и Нови Сад, као и амбасада Народне Републике Кине у Србији.

Реч је о светлосном спектаклу – инсталацији осам кинеских лампиона, креираних  од стране једне од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Зигунга. Ови лампиони сваки дан ће до 16. фебруара светлети од 17 часова у Лиманском парку у Новом Саду и у Београду на Калемегдану и представљаће чудесан свет маште и светла.