Заједничка прошлост земаља и региона у Подунављу покретач развоја међусобне културне сарадње

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић примила је данас у просторијама Покрајинског секретаријата директора Аустријског културног форума у Београду, који је уједно и аташе за културу  Амбасаде Републике Аустрије  у Републици Србији Адриена Фајкса (Adrien Feix). Тема разговора била је и наставак и интензивирање успешне сарадње у сфери културе између Аутономне покрајине Војводине и савезних држава у оквиру Републике Аустрије.

Милошевићева је изразила задовољство, што је на иницијативу аташеа Фајкса уприличен овај састанак, непосредно након што је АП Војводина преузела председавање Заједницом подунавских регија за 2020. и 2021. годину. То је прилика за све регионе у Подунављу, а посебно за Војводину да прикажу сопствене економске, али и културне потенцијале. Покрајина је оснивач 12 значајних културних институција, а такође води бригу о медијима на њеној територији, што је добра препорука за наставак успешне сарадње са свим аустријским регијама, односно савезним државама. Међусобна сарадња Војводине и аустријских регија традиционално је на завидном нивоу, захваљујући добрим односима између Републике Аустрије и Републике Србије. Као пример настојања да се та сарадња унапреди, Милошевићева је навела договорена гостовања Балетског ансамбла Српског народног позоришта Санкт Пелтену у Доњој Аустрији и Европског балета („Europa Ballett“) из тог града Новом Саду.

Адриен Фајкс се сложио с констатацијом да је сарадња између Војводине и аустријских савезних држава на завидном нивоу, истакавши потребу да се интензивирају институционални контакти, културна размена и међусобно информисање о активностима различитих културних институција у двема државама, при чему и Амбасада и Аустријски културни форум у Београду нуде своје услуге.

Сложивши се са саговорником да је непосредни контакт најбољи вид комуникације, Милошевићева је предложила да се поред тога, потпишу протоколи о сарадњи културних институција сличних делатности у сфери културе и уметности. Као пример заједничког рада она је истакла ИПА пројекат између Мађарске и Србије, односно Војводине „Дунавски пут вина“, као један од примера неговања заједничке традиције, односно културног наслеђа у чему је немерљив допринос и Аустрије.

С друге стране Фајкс је истакао задовољство сарадњом покрајинских органа и органа локалних самоуправа у Војводини са културним институцијама мањина у Покрајини, што свакако представља добар пример из којега и његова земља има прилику да много научи о узајамном уважавању и неговању заједничке традиције. Надаље, он је навео да Влада Аустрије подржава отварање аутобуских линија између двеју европских престоница културе за 2021. годину Темишвара и Новог Сада, дајући и на тај начин допринос развоју економије, али и културне сарадње међусобно блиских и танким културним нитима повезаних региона у Подунављу.

Закључујући разговор саговорници су се сложили да има још много простора за развој сарадње у туризму, култури и уметности, где је свака од страна у прилици да нешто научи из позитивних искустава других али и понуди сопствена добра решења.