Zajednička prošlost zemalja i regiona u Podunavlju pokretač razvoja međusobne kulturne saradnje

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević primila je danas u prostorijama Pokrajinskog sekretarijata direktora Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, koji je ujedno i ataše za kulturu  Ambasade Republike Austrije  u Republici Srbiji Adriena Fajksa (Adrien Feix). Tema razgovora bila je i nastavak i intenziviranje uspešne saradnje u sferi kulture između Autonomne pokrajine Vojvodine i saveznih država u okviru Republike Austrije.

Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo, što je na inicijativu atašea Fajksa upriličen ovaj sastanak, neposredno nakon što je AP Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija za 2020. i 2021. godinu. To je prilika za sve regione u Podunavlju, a posebno za Vojvodinu da prikažu sopstvene ekonomske, ali i kulturne potencijale. Pokrajina je osnivač 12 značajnih kulturnih institucija, a takođe vodi brigu o medijima na njenoj teritoriji, što je dobra preporuka za nastavak uspešne saradnje sa svim austrijskim regijama, odnosno saveznim državama. Međusobna saradnja Vojvodine i austrijskih regija tradicionalno je na zavidnom nivou, zahvaljujući dobrim odnosima između Republike Austrije i Republike Srbije. Kao primer nastojanja da se ta saradnja unapredi, Miloševićeva je navela dogovorena gostovanja Baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta Sankt Peltenu u Donjoj Austriji i Evropskog baleta („Europa Ballett“) iz tog grada Novom Sadu.

Adrien Fajks se složio s konstatacijom da je saradnja između Vojvodine i austrijskih saveznih država na zavidnom nivou, istakavši potrebu da se intenziviraju institucionalni kontakti, kulturna razmena i međusobno informisanje o aktivnostima različitih kulturnih institucija u dvema državama, pri čemu i Ambasada i Austrijski kulturni forum u Beogradu nude svoje usluge.

Složivši se sa sagovornikom da je neposredni kontakt najbolji vid komunikacije, Miloševićeva je predložila da se pored toga, potpišu protokoli o saradnji kulturnih institucija sličnih delatnosti u sferi kulture i umetnosti. Kao primer zajedničkog rada ona je istakla IPA projekat između Mađarske i Srbije, odnosno Vojvodine „Dunavski put vina“, kao jedan od primera negovanja zajedničke tradicije, odnosno kulturnog nasleđa u čemu je nemerljiv doprinos i Austrije.

S druge strane Fajks je istakao zadovoljstvo saradnjom pokrajinskih organa i organa lokalnih samouprava u Vojvodini sa kulturnim institucijama manjina u Pokrajini, što svakako predstavlja dobar primer iz kojega i njegova zemlja ima priliku da mnogo nauči o uzajamnom uvažavanju i negovanju zajedničke tradicije. Nadalje, on je naveo da Vlada Austrije podržava otvaranje autobuskih linija između dveju evropskih prestonica kulture za 2021. godinu Temišvara i Novog Sada, dajući i na taj način doprinos razvoju ekonomije, ali i kulturne saradnje međusobno bliskih i tankim kulturnim nitima povezanih regiona u Podunavlju.

Zaključujući razgovor sagovornici su se složili da ima još mnogo prostora za razvoj saradnje u turizmu, kulturi i umetnosti, gde je svaka od strana u prilici da nešto nauči iz pozitivnih iskustava drugih ali i ponudi sopstvena dobra rešenja.