Заводи за културу националних мањина Војводине обележили деценију постојања

Нови Сад, 7. март 2019.- На штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама данас је, као централни догађај Међународног сајма књига и 24. Међународне изложбе „Арт експо“ одржана промоција рада и постојања завода за културу националних мањина у Војводини, који су одлуком Скупштине АП Војводине званично основани 2008. године.

Испред ресорног секретаријата представнике завода за културу војвођанских Словака, Румуна, Русина, Хрвата и Мађара поздравио је помоћник секретара задужен за културно наслеђе др Милан Мицић. Честитајући значајан јубилеј, др Мицић је истакао да је цео наступ покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама посвећен управо издаваштву и представљању мањинских завода, који су током претходне деценије успели на најбољи могући начин да моделирају културну политику својих заједница.

Директор Завода за културу војвођанских Хрвата Томислав Жигманов је у име својих колега и у своје лично име првенствено захвалио на подршци, коју оснивач, Покрајинска влада, преко ресорног секретаријата пружа током претходних година, надајући се да ће та подршка и надаље бити снажна, као до сада. Овом приликом Жигманов је подсетио на заједничку изложбу мањинских завода под насловом „Сликом заједно“, која је одржана у неколико градова у Војводини и која је кроз тематску слику приказала прожимање, а и  јединство сваке од националних заједница, које вековима живе на овом простору.

Представници завода овом приликом, сваки понаособ, представили су издавачу делатност, која јесте најтранспарентија у раду сваког завода и има своје специфичности и посебности, захваљујући културном идентитету о којем они брину.

С тим у вези Завод за културу војвођанских Румуна на челу са директорм Тодором Урсуом похвалио се са 150 наслова књига у претходној деценији, које су било да се ради о научном, истраживачком, белетристичком или стручном тексту, имали сврху очувања националног идентитета Румуна на овим просторима.

Словачки завод за културу је истакао богатство едиција објављених у деценији постојања, истичући значај постојања дугог 150 година словачког позоришта, о чему ће се кроз припрему најновијих публикација похвалити ове године. Завод за културу војвођанских Русина са посебном пажњом припрема издање о културном наслеђу ове националне заједнице у Војводини, наслањајући се на већ објављену едицију и публикацију током претходних година, капитална издања из области лингвистике, очувања и неговања народних обичаја и културе.

Уочи обележавања јубилеја мањинских завода за културу Војводине, о свом раду, програмима и плановима представио се и Музеј Војводине.