Драгана Милошевић: “Kултура јесте женског рода, као и наука, политика, воља, снага и одлучност“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се данас на онлајн конференцији под називом „Култура је женског рода“,  која је организована  поводом међународног Дана жена – 8. марта.

Конференцију о положају, значају и улогама жена и женских тема у процесима у култури подржало је Министарство културе и информисања у сарадњи са компанијом „Color Media Communications“, и тим поводом потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић званично је и отворила. 

Честитајући свим дамама, међународни Дан жена – 8.март, секретар Драгана Милошевић је у уводном делу истакла да су то све оне жене, које јесу стуб породице и које су својим животима кроз радни век и сам живот показале ту истрајност, упорност и издржљивост за пример свима.

„Захваљујем се Министарству културе и информисања и компанији  „Color Media Communications“, да су и на овај начин скренули пажњу на битност постојања жена данас у друштву“ истакла је Милошевићева и додала да култура јесте женског рода, као што су и речи наука, уметност, политика, воља, снага, одлучност  и на крају крајева  само на примерима да цео ресор културе на републичком и покрајинском нивоу воде жене јесте један од примера да се та енергија  шири и у све домене културе, а наша држава  у  родној равноправности јесте за похвалу и пример.

Она је подсетила да су бројне жене на руководећим положајима у култури и као доносиоци одлука њихова реч се слуша.

Подсетићу, истакла је ресорни секретар, да је секретаријат на чијем сам челу, односно Покрајинска влада, оснивач 12 институција културе у Покрајини и да на челу четири установе јесу жене. Оне воде Музеј Војводине, као кровну музејску институцију у Покрајини, Музеј савремене уметности Војводине, Спомен збирку „Павле Бељански“ и Културни центар Војводине „Милош Црњански“.

„Оно што је важно да не заборавимо да су жене имале и важне историјске улоге у нашем политичком животу и те давне 1918. године, када су имале право гласа на Скупштини о Присаједињењу Војводине Србији“ нагласила је Драгана Милошевић и апострофирала да је кроз целу нашу истрију импозантан број жена у уметности, култури, књижевности, сликарству….а наш задатак и циљ јесте њихово оснаживање, нарочито када су тема сексуалног злостављања и тада им је потребна снага да свој идентитет одбране.

На крају свог излагања Милошевићева је додала и да буџет ресорног секретаријата јесте родно одговоран и да се и на тај начин подржавају они пројекти у култури, који подстичу женско предузетништво и то је један од начина да се жене што више мотивишу и оснаже у својим амбицијама да би и надаље остале светао пример напретка, снаге и издржљивости.

Министарка за културу и информисање Маја Гојковић је уз честитке свим женама за Дан жена, подсетила да су бројне даме наше историје попут Надежде Петровић, Исидоре Секулић, Оље Ивањицки и многих других, које су нам показале како се померају границе.

Маја Гојковић је овом приликом истакла да је у припреми и нови Закон о родној равноправности, који ће посебно апострофирати положај жена у култури, који данас у процентуалном погледу није мали и њихова заступљеност је оснажујућа.

У уводном обраћању говорила је и Милана Рикановић, шефица Kанцеларије УН Women у Србији.

Kроз три панел дискусије еминентни стручњаци причали су о положају жена у области културе у свету и код нас.