Драгана Милошевић отворила изложбу „Калеидоскоп. Уметник – Колекционар – Критичар“

„Заиста ми је изузетно задовољство што сам у прилици да вас вечерас у име Покрајинске владе и Секретаријата на чијем сам челу поздравим, и да Галерији Матице српске честитам на још једној изузетној и сасвим иновативној изложби која је много више од пуког предочавања слика, ма колико оне лепе и импресивне биле“, рекла је вечерас покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отварајући изложбу „Калеидоскоп. Уметник – Колекционар – Критичар“ у Галерији Матице српске.

„То, наравно, није никакво изненађење“, истакла је секретар Драгана Милошевић, „ако се у виду има изузетна традиција ове галерије, али још више од тога креативни приступ оних који је данас воде, чија су највећа достигнућа управо иновативни приступи у излагању и презентовању националне ликовне уметности“.

Милошевићева је нагласила да је управо из таквог приступа публици предочен један заиста изузетан уметнички “Калеидоскоп“ који чини фасцинантна, оригинална, а самим тим и непоновљива сликарска вештина, затим истанчан укус и колекционарска страст и, најзад, ништа мање раскошно знање, неопходно да се дође до саме суштине не само сликарства, већ уметности у целини.

Она је истакла да поред аутора – Тијане Палковљевић Бугарски, Снежане Мишић и Данила Вуксановића – наш најдубљи наклон заслужују и њени стварни носиоци – сликар Драган Стојков, посвећеници сликарства и страсни колекционари – Борка и Владимир Поповић, као и историчар уметности и дугогодишњи кустос и конзерватор ове галерије Ратомир Кулић.

„Ова несвакидашња изложба, са пратећим програмима који ће се одржавати током целог овог месеца, заиста је још један несвакидашњи празник ликовне уметности и прилика и да сви ми који смо вечерас овде, али и најшира публика која ће је наредних дана посетити, још боље и још дубље спознамо њену лепоту и њену суштину“, истакла је Милошевићева.

Казала је да је права привилегија бити међу онима који су подржали реализацију овог изузетног подухвата, те да је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама заиста поносан што је међу онима којима је та част припала.

Речи подршке у име Министарства за културу и информисање Републике Србије упутила је помоћник министра Данијела Ванушић, док је о самом значају и значењу плтаформе „Калеидоскопа“ у оквиру Европске престонице културе говорио историчар уметности Никола Крстовић.

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски овом приликом је истакла да јеизложба приређена у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе 2022. и платформе „Калеидоскоп културе“.

„Повезани на једној изложби уметник ‒ Драган Стојков, Колекционар(и) ‒ Владимир и Борка Поповић и Критичар ‒ Ратомир Кулић указују на калеидоскоп музејске делатности где сваки угао посматрања доноси нову слику и сазнање о важности и вредности уметности“, истакла је Палковљевић Бугарски и додала да уметности нема без сликара који је ствара, те да она нема своју сврху ако нема колекционара који је сакупљају, а нема ни трајност без критичара који је тумаче и представљају јавности.