Драгана Милошевић: Традиционално добри односи Србије и Румуније граде бољу заједничку будућност

„Велика је част и задовољство бити данас присутан у Музеју Војводине на обележавању Националног дана Румуније заједно са нашим братским и пријатељским народом и као што је то учинио и председник Покрајинске владе Игор Мировић, тако и ја у име ресорног секретаријата и у своје лично име им честитам Дан уједињења“ рекла је данас на прослави обележавања Националног дана Румуније, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Како она наводи ово је један леп преседан у обележавању великог и историјског празника Румуна, који се на иницијативу амбасаде Републике Румуније у Србији, по први пут обележава два дана, с тим што се  ове године то одржава у Музеју Војводине, који је наша установа културе.

По њеним речима ово је само доказ да се и на овај начин настављају традиционално добри односи наше две земље, уз обострану жељу да се тако и настави у грађењу боље будућности, јер то јесте наше трајно опредељење.

„Подсетићу да секретаријат на чијем сам челу снажно подржава све националне заједнице, како кроз пројекте  културе и информисања, тако и свега онога што чини идентитет румунске националне заједнице, што ће и и убуће радити“ нагласила је секретар Драгана Милошевић.

Амбасадорка Републике Румуније у Србији Силвија Давидоју се овом приликом захвалила на лепим речима и подсетила на важност овог датума, јер сваке године, 1. децембра Румунија обележава дан Великог уједињења, што је историјски чин који је утро пут модерној држави. Традиционално добри билатерални односи наше две земље, сматра Давидоју, треба да се наставе на свим пољима сарадње, а нарочито што су град Нови Сад и Темишвар носиоци титуле престоница културе у 2022. и 2023. години.

Испред града Новог Сада пригодним речима обратио се градоначелник Милош Вучевић.

У име домаћина Музеја Војводине обратила се директорка Тијана Станковић Пештерац, позивајући присутне  да погледају поставку о Сави Текелији, великом добротвору, хуманисти и Србину из Арада. 

У музичком делу програма одржан је кратак концерт камерне музике у извођењу студената Факултета за музику Универзитета Трансилванија из Брашова.