Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“

Нови Сад, 24. новембра 2022. – Поводом глобалне, светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ која почиње сутра, 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава 10. децембра- Међународним даном људских права, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама део је институција, који је путем суфинансирања пројеката на ту тему придружио се овој кампањи, која за циљ има да јавно заговара политику сузбијања дискриминације и да промовише културу толеранције.

Са тим у вези подржани су бројни медијски пројекти, како телевизијских продукција, тако и радијских и штампаних медија, који су истицали да насиље над женама јесте екстремни облик кршења људских права који се не сме толерисати,  јер представља препреку у постизању једнакости, развоја, мира као и остваривању људских права жена и девојака.

Kампања „16 дана“, коју обележава 1.700 организација у преко 100 држава света, обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права. Почевши од 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама, 1. децембра – Светског дана борбе против АИДС-а, 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетима и 10. децембра – Међународног дана људских права, ресорни секретаријат како кроз програм својих делатности, тако и преко рада 12 институција културе и пет завода за културу националних заједница, чији је оснивач на транспарентан, едукативан, афирмативан и стручан начин подржава ову светску кампању.