Помоћ и подршка Србима на Косову и Метохији

Делегацију Покрајинске владе у којој су били покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, боравила је у вишедневној посети Косову и Метохији.

Том приликом, Милошевићева је Епархији рашко-призренској уручила четири рачунара, док су секретари Милошевић и Бијелић рачунаре, прехрамбене производе, хигијенске пакете и спортску опрему уручили Општини Грачаница, Организацији „Мајка девет Југовића“ која, иначе, годинама води рачуна о социјално најугроженијем серпском становништву на Косову и Метохији, и Женском фудбалском клубу Грачаница.

У порти манастира Грачаница, чланови делегације сусрели су се и са Епископом рашко-призренским Теодосијем који је њихов долазак означио „као својеврстан хаџилук и непроцењив допринос одлучности нашег народа да сачува наше дивне светиње и нашу свету косовско-метохијску земљу“.

Делегација Покрајинске владе је посетила и Пећку патријаршију, манастир Високи Дечани и царски град Призрен, односно Богословију која у њему, упркос паљењу и разарању у албанском погрому у марту 2004. године, поново ради.

Део посете био је и изузетан наступ хора Саборне цркве Светог Георгија из Новог Сада, под управом диригента Богдана Ђаковића. Уз то, предавање „О телесном и духовном у времену данашњем“ одржали су професори Ненад Живановић, Драган Коковић, Зоран Аврамовић и Ивица Живковић.