Академику Горану Петровићу уручена награда „Златна књига Библиотеке Матице српске“

Нови Сад, 28.април 2021. – Библиотека Матице српске данас је  прославила свој дан, дан када је 1864., из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд „Напредак“, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.
На Дан Библиотеке, као и претходних година, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић  уручио је награду „Златна књига Библиотеке Матице српске, која je ове године припала познатом српском писцу и академику Горану Петровићу. Осим награде уручена је и захвалница Библиотеке Матице српске директору  Народне библиотеке Србије Владимиру Пишталу, за дугогодишњу изузетну сарадњу.
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка за културу и информисање Маја Гојковић честитала је постојање и трајање од 157 година прве јавно-научне библиотеке у Срба, која од те давне 1864. године до данас чува и допуњује своје публикације.

Како она наводи, овај храм књиге, традиције, културе и знања сваке године је све већи за српски народ и наша обавеза је и дужност да наставимо са њеним оснаживањем и новим савременим приступом, како би и она  ухватила корак са светом.

Секретар Драгана Милошевић, овом приликом је, честитајући Дан Библиотеке Матице српске истакла да је њено постојање од изузетног значаја за све нас, па и за саму Матицу српску.

Како она наводи ова установа јесте епицентар писмености, образовања и просвећености и зато је она институција од прворазредног националног значаја, због чега сви заједно, уједињени, морамо јој пружити подршку у свему.

„Покрајинска влада Матицу српску и Библиотеку Матице српске не види као обавезу, већ као дуг великанима, који су нам је створили и оставили у аманет, а ми генерацијама после нас“, рекла је Милошевићева и додала да ће у наредном периоду, када се створе услови, управо Покрајинска влада бити носилац пројекта просторног проширења у оквиру постојећих капацитета Библиотеке Матице српске, која похрањује више од четири и по милиона књига и рукописа, дакле на десетине хиљада публикација, које траже и адекватан смештај.  

Дан Библиотеке Матице српске честитао је и председник Матице српске проф. др Драган Станић.