Др Милан Мицић отворио изложбу „Војне капе и шлемови од средине 19. до средине 20. века“

„Данас је велики дан, којим се обележава и велики празник, због којег је и Музеј Војводине приредио ову богату, разноврсну и стручну поставку“ рекао је данас у Музеју Војводине помоћник покрајинског секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић отварајући изложбу „Војне капе и шлемови од средине 19. до средине 20. века“, која је организована поводом 101. годишњице присаједињења Војводине Kраљевини Србији.

Изложба аутора Зорана Вељановића посебна је тим пре, што централно место има  војна капа српске/југословенске војске „шајкача“, како др Мицић наглашава, која јесте симбол и идентитет једног народа и наше је национално војно обележје.

Предмети су део колекције новосадског колекционара Дејана Kрагића, док је аутор поставке Зоран Вељановић, кустос историчар и архивски саветник, овом приликом  истакао да изложба приказује и четрдесетак музејских предмета који су хронолошки сложени по периодима, државама и родовима.

По Вељановићевим речима, црвена нит на изложби је војна капа српске/југословенске војске „шајкача“, али поред шајкача, шапки и шлемова српске војске приказани су и војне капе и шлемови Централних сила, Антанте, СССР и САД. Како он наводи, материјал до сада није излаган нити виђени у војвођанским музејима, а његова репрезентативност представља несвакидашњи догађај како за лаичку тако и за стручну јавност.

Испред Музеја Војводине присутне је поздравио директор др Драго Његован, а о поставци говорили су и и рецезенти изложбе проф. др Дејан Микавица и мр Синиша Јокић.