Драгана Милошевић обишла Српско војно гробље у Великом Међеру и остатке Српске православне цркве из 18. века у Трнави

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић боравила је током претходна два дана у радној посети Словачкој.
Током првог дана посете секретарку Милошевић и сараднике примио је амбасадор Републике Србије у Словачкој, проф. др Момчило Бабић и саговорници су се усагласили да је потребно  јачање наше заједнице у Словачкој како у културним садржајима, тако и у другим значајним сферама друштва. Они су се такође сложили и поделили ставове да је деловање заједничким снагама сигуран пут до постизања позитивних циљева.

Другог дана посете Словачкој, секретарка Милошевић је, након пријема и радног састанка, у пратњи градначелника Великог Међера, обишла Српско војно гробље у Великом Међеру, које представља једно од највећих места страдања Срба у Првом светском рату.

Српско гробље се налази на простору где је, по налогу Бечког двора у Првом светском рату, основан концентрациони логор Нађмеђер, у којем је било утамничено 21000 војника и цивила. Око 6000 Срба није дочекало слободу, с тога ово гробље представља једно од четири највећа српска војничка гробља ван граница наше државе.

У Великом Међеру је између два светска рата подигнут споменик жртвама, а у периоду од 1946-2001. гробље је било сасвим запуштено. На иницијативу српских заједница у Словачкој, гробље је уређено.

Након обиласка Српског гробља, секретарка Милошевић је обишла остатке Српске православне цркве из 18. века у Трнави.
Дводневној посети Словачкој присуствовао је и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа.