Гостовање италијанског „Макбета“ пред домаћом публиком

Нови Сад, 7. октобар 2021.- Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је на конференцији за новинаре у Српском народном позоришту, поводом гостовања представе „Макбет“ у оквиру Шекспир фестивала, изразила велико задовољство што ће баш најстарији национални театар бити домаћин италијанској поставци представе „Макбет“, коју су италијански критичари прогласили најбољом представом 2017. године, када је изведена.

Честитајући у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата на истрајности, професионалности и амбицијама тиму Шекпир фестивала, који је на понос свих нас одавно препознат на светским позоришним мапама, секретар Драгана Милошевић је нагласила да ће се самим тим снажна подршка овој манифестацији наставити из године у годину.

„ Лако је бити партнер оваквом фестивалу и тиму овог фестивала, који је промовисао и наш град, Покрајину и целу државу и зато је више него природно да се неке од гостујућих представа и одржавају у Српском народном позоришту, чији смо оснивачи“ истакла је она и додала да се на овом светлом примеру види пример сарадње државног органа, институције и манифестације, а на корист публике и поштовалаца Шекспира, који се не мора увек одржати под ведрим небом.

Како она наводи ово јесте пример добре праксе, али и чињеница да сви ми уједињени на пољу културе, на овај начин радимо на њеном развоју, подизању стандарда и квалитета сарадње, што ће се и убудуће дешавати.  

У име Шекспир фестивала речи захвалности на потписаном Протоколу о сарадњи између фестивала и СНП-а изразио је редитељ и директор Шекспир фестивала Никита Миливојевић, који је подсетио да се представа „Макбет“ одржава следеће суботe, 16. октобра на сцени „Јован Ђорђевић“ у 20 часова и тиме се завршава овогодишњи фестивал.

Говорећи о гостујућој италијанској поставци представе „Макбет“ Миливојевић је апострофирао да су преговори за њен наступ трајали више од три године и да је она у међувремену била изведена у Лондону, Хонг Конгу, Загребу и код нас стиже из Русије, тако да то довољно говори о њеној популарности.

Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта овом приликом је ексклузивно најавио и преговоре о домаћем извођењу представе „Макбет“, која би била надоградња досадашње сарадње између Шекспир фестивала, СНП-а и Београдског драмског позоришта и њено извођење би требало да буде средином следеће године.