Конференција за медије поводом премијере балета „Мадам Батерфлај“

Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама, узела је учешће наКонференцији за медије поводом премијере балета „Мадам Батерфлај“.

„Посебно ме радује чињеница да је наш боравак у доњој Аустрији у јануару прошле године, допринео реализацији балета „Мадам Батерфлај“, који ће бити премијерно одигран на сцени Српског народног позоришта и што ће након тога бити изведен и пред публиком у Санкт Полтену. Тиме настављамо сарадњу у оквиру Заједнице Подунавских регија, чије је председавање за 2020. и 2021. годину преузела Покрајинска влада. Посебно нас радује чињеница да се ради о првом пројекту који има међународни карактер, односно што у реализацији балета учествују уметници из чак пет земаља. За неколико дана представа ће гостовати код другог домаћина у Доњој Аустрији, што ће бити показатељ да узајамном сарадњом градимо мостове културе.

 Милошевићева је нагласила да Српско народно позориште потврђује, учествујући у једном великом и уметнички захтевном пројекту, да је водећа установа у сфери уметности у држави, посебно када узмемо у обзир чињеницу да се све одвија у врло неповољним условима за уметничко стваралаштво. Надаље, покрајински секретар Драгана Милошевић је изразила задовољство што је у прилици да буде у друштву дивних људи и уметника, који су приредили балетску представу која се представља публици у само четрнаест светских позоришта.

Зоран Ђерић, управник СНП-а се захвалио Покрајинском секретаријату на подршци, изразивши задовољство што се култура није само сачувала, већ се и развија, упркос пандемији.

Тони Ранђеловић, директор Балета, се захвалио свима који су подржали овај пројекат, Министарству културе и информисања Србије, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, ЕУ – Јапан фесту, Аустријском културном форуму из Београда, Фондацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Департману за уметност и културу покрајине Доње Аустрије и Граду Санкт Пелтену

Редитељ представе, Петер Бројер, кореограф и редитељ који ствара у Немачкој  и Аустрији је нагласио да: „ Иако је Мадам Батерфлај позната као оперско дело Ђакома Пучинија које не престаје да очарава љубитеље опере, као балет – жанровски је ново дело и настаје у заједничкој сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије. У основи ће бити не само Пучинијева музика, него ће избор чинити и оригинална јапанска и америчка музика. Тиме редитељ представе настоји да направи дистинкцију између традиционалног јапанског и савременог, убрзаног америчког начина живота.

Поред поменутих на конфернцији су говорили солисти: Ана Ђурић, Самјуел Бишоп, Ничика Шибата (Европа балет) Флоријан Кадор (Европа балет) и пројектни менаџер Сенка Петровић.

Балет „Мадам Батерфлај“ биће премијерно изведен у Српском народном позоришту, на сцени „Јован Ђорђевић“ у петак, 14. маја 2021., а у Санкт Пелтену, у петак, 11. јуна 2021. године.