Милошевић: Симпозијум „Теrra“ јединствен светски догађај стварања скулптура у теракоти

„Симпозијум, који се већ више од три деценије одржава у Галерији „Terra“ у Кикинди је јединствен културни догађај ове врсте, не само у нашој земљи, него и у свету, при чему постаје све важнији пример добре праксе“ рекла је  покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отварајући  синоћ 37. међународни симпозијум скулптура у теракоти „Terra“.

Посебно, истакла је Милошевићева, што је у континуитету од 1982. године успео да сачува свој примарни правац рада, као доминантан уз многе изазове и стремљења, а да се истовремено изграђивао и унапређивао.

Честитајући на том континуитету, она је нагласила да на овај начин уметници су се овде повезали, афирмисали, усмерени ка скулптури формирали су глобалну мрежу сарадника и успоставили размену уметничких садржаја са многим значајним локалним и интернационалним организацијама и појединцима.

„Скулптуре, које овде настају потвђују да су у уметности битни утицаји друштвено-политичког и културног контекста, локалних сензибилитета, природног окружења, историјске улоге места, традиције, религије, друштвених уређења и начина живота“ истакла је секретар Милошевић и додала да управо то „Теrru“ чини активним делом интернационалне уметничке сцене, на којој се истовремено одвијају разноврсне уметничке праксе.

Због специфичности овог простора, нових изазова у раду са глином, нових заједничких тренутака и свеукупне позитивне атмосфере, отварам овај 37. симпозијум и желим вам још много добрих година стварања, у којима вам је Покрајинска влада и ресорни секретаријат сигуран партнер.

Међународни симпозијум скулптуре у теракоти „Terra“ основан је 1982. и од тада се одржава сваке године од 1. до 31. јула у Kикинди, у простору некадашње фабрике црепа – објекту индустријске архитектуре изграђеном 1895. године. На њему сваке године учествује од пет до осам уметника из Србије и иностранства.

До сада је на симпозијуму „Terra“ учествовало више од 200 вајара из скоро целог света, а у фундусу симпозијума налази се више од 1.000 скулптура насталих током три деценије постојања. Одређен број скулптура изложен је у простору око бивше фабрике црепа у којој се одржава симпозијум, у парковима ИГМ “Тоза Марковић”, у згради СО Kикинда и на градском тргу. Један део ових вајарских остварења уврштен је у сталну поставку Народног музеја у Kикинди, а видела их је и публика у Београду, бројним градовима Србије и изван наших граница.

Током јучерашње посете Галерији „Terra“, секретар Драгана Милошевић посетила је и Музеј скулптура „Terra“, који је званично отворен крајем прошле године и Атеље „Terra“,где се одржава симпозијум.

У име града Кикинде, учеснике симпозијума и госте поздравила је председница Скупштине града Станислава Хрњак.