Музеј Војводине 174 рођендан прославио изложбом „Стрма равница – Сто година од колонизације Војводине 1921“

Нови Сад, 27.октобар 2021.- Тематском изложбом „Стрма равница – 100 година од колонизације Војводине 1921.“ синоћ је у Музеју Војводине обележено 174 година од оснивања.

Тим поводом помоћник покајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић у име секретара Драгане Милошевић упутио је честитке и поручио да ће Секретаријат увек бити партнер и подршка Музеју Војводине, као кровној музејској институцији Војводине.

Аутори поставке изложбом „Стрма равница – 100 година од колонизације Војводине 1921.“ Богдан Шекарић, музејски саветник и Димитрије Михајловић, кустос историчар су истакли да је  кроз приказ одликовања, оружја, докумената, народних ношњи до алата, покућства и фотографија,  дочаран живот српског добровољца колонисте, који се за своје заслуге у Првом светском рату доселио у Банат, Бачку, Барању, Срем и Славонију.

Испред Музеја Војводине поздравне речи упутила је директорка мр Тијана Станковић Пештерац, која је подсетила да од Српске народне збирке Музеј Војводине је прерастао у један од водећих музеја у нашој земљи који чува непроцењиво музеолошко благо које сведочи о дугој и богатој историји и традицији овог простора. Ту је ризница са преко 65.000 публикација, али и археолошке вредности.

„Код нас има преко 200 хиљада музеалија. Имамо и археоботанику и археозоологију, и по томе смо такође јединствени „рекла је Пештерац.

Са поносом смо прославили 174 године традиције, нагласила је Станковић-Пештерац и додала да су то године раста, стручности, истраживања који су нас учинили храмом изложби, књига, едукативних програма и других пројеката, а због којих смо израсли у матични музеј за читаву територију АП Војводине.

Изложбу је, пригодним стиховима, отворио Угљеша Слијепчевић потомак добровољца из Херцеговине, док је у музичком делу програма учествовао  Квартет „Мементо“.

Током јучерашњег дана отворена је још једна стална поставка „ Др Адолф Хемпт и др Петар Шварц оснивачи микробиологије у Новом Саду у Музејској медицинскиј збирци – Пастеров завод, ауторке Снежане Добрић, више кустоскиње историчарке.