Музика не познаје границе

„Пијанисткиња и композиторка Јулија Бал је велики амбасадор наше, а од транскрипције 12 едита бразилског композитора Вила-Лобоса са гитаре на клавир и бразилске културе“, рекла је данас покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Говорећи уочи концерта Јулије Бал у Заводу за културу Војводине, Милошевићева је подсетила да је тој пијанисткињи, поводом Дана независности Бразила, недавно додељен високи орден “Рио Бранко”, додајући да се ове године обележава осам деценија добре дипломатске сарадње наше земље са Бразилом и изразивши задовољство што концерту присуствује и амбасадорка Бразила Изабела Кристина де Азеведо Хејверт.

„Значај ордена који је Република Бразил доделила Јулији Бал потенцира и чињеница да су то одличје увек добијала највећа светска имена из уметничког, спортског и научног живота. Велика је ствар што данас промовишемо и збирку Вила-Лобосових етида коју је Јулија приредила, а овом приликом желим да захвалим Асоцијацији гитариста Војводине која је помогла у том пројекту“, истакла је Милошевићева.

Она је подсетила и да је Покрајинска влада почетком ове године издвојила значајна средства за куповину музичких инструмената Академији уметности у Новом Саду што, како је нагласила, у претходне четири деценије никада није учињено.

С друге стране, бразилска амбасадорка је такође изразила захвалност Јулији Бал, посебно истичући чињеницу да је она прва композиторка која је музику Бразила, чији синоним је гитара, преточила у клавирску композицију и тако, како је рекла, направила својеврсно ремек-дело.

У оквиру данашњег концерта, Јулија Бал је, на велико задовољство публике у Заводу за културу Војводине, извела клавирске варијанте Вила-Лобосових 11. и 12. етиде.