Обележена 79. годишњица Рације у јужној Бачкој

Српска Православна Црква – Епархија бачка и Покрајинска влада заједнички су обележиле 79. годишњицу Рације у јужној Бачкој. Тиме је настављена пракса установљена пре четири године покренута иницијативом председника Покрајинске владе Игора Мировића и Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја. Ове године централни помен одржан је у Србобрану.

Заједно са свештенством, присуствовали су и помоћници покрајинског секретара за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама  Мирослав Илић, др Милан Мицић, Јелена Бојановић Добровић и Јелена Петровић Глишић. Они су положили цвеће на споменике невиним жртвама и одржали пригодну беседу.

Да подсетимо, мађарске окупационе снаге Миклоша Хортија су у јануару 1942. године спровеле злогласну Рацију која представља један од најстрашнијих злочина у светској историји, а по суровости и монструозности надмашује многа нечовечна дела. Од 6. до 9. јануара, у местима славне Шајкашке, у Чуругу и Жабљу, Шајкашу, Госпођинцима, Гардиновцима, Вилову, Локу и Мошорину, Тителу и Ђурђеву, свештенство Епархије бачке служило је парастос невиним српским жртвама.

„Ми данас памтимо и добро знамо да, заправо, никакве рације није ни било“ рекао је у свом излагању Мирослав Илић, помоћник задужен за верске заједнице и додао да је реч  о планираној војно-полицијској акцији мађарске окупационе војске са циљем етничког чишћења најсрпскије територије северно од Саве и Дунава – Шајкашке области.

Како он наводи, своје руке су, на жалост, окрвавили и локални Мађари, међу којима је било чак и свештених лица.

Како Илић наводи,током Рације, поред Срба и Јевреја цивила, као и цивила других етничких група, посебно је страдало свештенство Српске Цркве.

„Према прикупљеним подацима убијено је 17 свештеника, углавном са породицама, док је црквена имовима пљачкана“ изјавио је Мирослав Илић и подсетио да је прота Милош Катић убијен у подруму куће тако што су га Мађари ударали дрвеним цепаницама до смрти.

Вјечнаја памјат.