Обележено 25 година Завода за заштиту споменика културе у Панчеву

Завод за заштиту споменика културе у Панчеву данас је обележио 25 година од оснивања, 18. марта 1993. године, одвајањем Јединице за заштиту споменика културе од своје матичне куће, Народног музеја Панчево.

Од тада до данас Завод се бринуо о великом и богатом културном наслеђу јужног Баната водећи бригу о тренутно 121 непокретном културном добру, познатим и изван граница наше земље, као што је  комплекс свиларе на реци Тамиш, јединственим светионицима на ушћу Тамиша у Дунав, Црвеном магацију, Преображенској цркви и многим другим културним добрима и археолошким локалитетима.

У свом обраћању помоћник покрајинског секретара за културу др Милан Мицић пренео је колективу Завода за заштиту споменика културе у Панчеву честитке покрајинске секретарке за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама  Драгане Милошевић поводом јубилеја. Мицић је  истакао да Завод за заштиту споменика културе у Панчеву игра значајну улогу у очувању културног наслеђа на простору Панчева и Јужног Баната , да чува споменике културе, обнавља их и о њима брине  доприносећи на тај начин  јачању идентитетског кода људи и простора предајући их на  најлепши и најплеменитији начин генерацијама које долазе.

Испред Завода за заштиту споменика културе у Панчеву присутне је поздравила директорка Јасна Вујовић, док је о историјату Завода говорила документариста Слободанка Перовић.

Свечаности је присисутвовао и градоначелник Панчева Саша Павлов и члан градског већа града Панчева задужен за културу Немања Ротар, који су честитали јубилеј.