Одржан 4. Фестивал фолклора Срба из региона

„Војводина је била и остала место преплитања култура, нација и вера, а овај сада већ традиционални фестивал фолклора Срба из региона јесте доказ постојања српског идентитета и нашег наслеђа и постојања, које су нам наши преци оставили, а сви ми смо дужни да га чувамо за будуће генерације„ рекла је вечерас уочи почетка 4. Фестивала фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Овим фестивалом пажљиво се негују вредности српског народа, рекла је Милошевићева, као већинског у Војводини и због његове важности подршка Покрајинске владе и ресорног секретаријата и убудуће неће изостати.

Учеснике и госте у препуној сали Српског народног позоришта поздравио је и изасланик председника Републике Србије Марко Ђурић, који је истакао чињеницу да политика Владе Републике Србије јесте и биће да се свим Србима у региону снажно помаже, како би се очувао сваки вид идентитета српског народа.

Он је додао да само економски јака Србија може бити ослонац  и Србима у региону и зато је окупљање и одржавање оваквих фестивала од изузетног значаја.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске и изасланик председнице Републике Српске Драган Богданић оценио је да је овај догађај подједнако важан за Србе са обе стране Дрине и Дунава.

Овогодишњи фестивал, као и све претходне  организовао је Савез Срба из региона и Завичајно удружење „Сава Мркаљ” из Новог Сада и тим поводом поздравне речи упутили су председник Савеза Срба Миодраг Линта и директорка Зорица Влајинић.

Два основна циља фестивала Срба из региона су, како каже Линта, да афирмишу културу Срба из осам региона и да јачањем јединства у очувању културе, обичаја, ћириличног писма бринемо сви заједно о опстанку два милиона Срба, колико нас има у овим регионима.

Испред града Новог Сада речи подршке упутио је председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић, а у културно уметничком делу програма  наступили су фолклорни ансамбли из Будимпеште,  Бачке Паланке, Требиња, Кљајићева, Ветерника, Бусије, Руменке и  Бачког Грачаца.