Одржана Међународна онлајн конференција посвећена Дунавској медијској мрежи

Нови Сад, 25.мај 2022.- Међународна онлајн конференција „Сарадња медијских кућа у оквиру Дунавске медијске мреже“ одржана је јуче у Медија центру Радио – телевизије Војводине, на којој су путем интернета учествовали  представници више јавних сервиса из региона и подунавских земаља – Чешке, Црне Горе, Румуније, Мађарске, Немачке,Словеније и Аустрије.

Испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама учеснике је поздравио подсекретар ресорног секретаријата Стансилав Радуловић, који је истакао да  је „Дунавска медијска мрежа“, која нас је данас окупила, веома  перспективан пројекат у овом делу Европе, који снажно подржавамо у намери да на медијски значајнији начин повежемо јавне медијске сервисе у подунавским земљама.

„Културна размена и стваралаштво пружају неограничене могућности сарадње и представљају један од најбољих начина повезивања на међународном нивоу, а циљ нам је да у потпуности искористимо потенцијале које Председавање АП Војводине Радном заједницом подунавских регија заиста пружа“- нагласио је Радуловић.

Пројекат се развија дуги низ година, подсетио је Радуловић и додао да је  реч  о порталу на коме ће продукцијске и медијске институције Дунавског региона постављати и размењивати аудио-визуелне садржаје, које ће потом емитовати на свом програму.

На овај начин, сматра он,  медијски радници и аутори имаће прилику да представе своје пројекте у свим земљама чланицама мреже и овај концепт заиста нуди погодности свим члановима Дунавске медијске мреже.

Видосава Ендерић као председница Радне групе за председавање Аутономне покрајине Војводине Радној заједници подунавских регија 2021 – 2022 и Стансилав Радуловић као члан Радне групе,  овом приликом су представили неке од значајних пројеката, који су реализовани током председавања АП Војводине.

На самом почетку реч је о  балетској представи „Мадам Батерфлај“, која представља копродукцију Српског народног позоришта и „Europaballet, St. Pölten“, затим, панел конференција под називом „Иницијатива за унапређење сарадње институција културе са подручја дунавског слива“, као и активности на Међународном сајму књига и изложби уметности „Арт експо“. У оквиру сајамске манифестације представљено је капитално издање „Енциклопедија“ Српског народног позоришта, широј културној и књижевној јавности. Ова промоцијa, кроз онлајн формат је била доступна заинтересованим партнерима из држава чланица Радне заједнице подунавских регија.

Апострофирајући важност интеркултуралности и међурегионалну сарадњу, подсекретар Радуловић је истакао да је делегација Покрајинске владе учествовала  на Дунавској конференцији о култури, која је одржана од 8. до 10. маја у Улму- Немачка.

„ Тим поводом званично смо преузели организацију десете јубиларне конференције, која ће се одржати у Новом Саду у априлу 2023. године“ рекао је подсекретар и додао да управо ова предстојећа конференција, која ће се одржати у Музеју Војводине,  би требало да допринесе унапређењу сарадње институција културе и иницирању гостовања и размене уметника из партнера региона, одржавање тематских изложби, представљање разноврсне културне разноликости Дунавског региона, као и јачање сарадње са свим земљама Дунавског региона.

„Мултијезичност као основна карактеристика наше куће је логично довела до тога да је РТВ задњих деценија покушала да изгради добре везе са јавним медијским сервисима али и мањим регионалним и локалним медијима у окружењу, првенствено са медијима матичних земаља мањина који живе у Војводини и на чијим језицима се емитује наш програм“, казао је заменик Генералног директора Јавне медијске установе Радио – телевизије Војводине Јожеф Клем и додао да  основни циљ Дунавске медијске мреже је да повеже медије, првенствено јавне медијске сервисе подунавског региона у циљу размене програма, заједничких програмских пројеката, размене знања, људи и идеја, бољег међусобног упознавања и разумевања, и тако даље.

Ладислав Лазић, шеф сектора за управљање медијском мрежом подунавских земаља, је презентовао портал и истакао бенефите чланства у „Дунавској медијској мрежи“, која, како каже, „доноси могућност реализације заједничких продукција, стицања и унапређења знања и искуства кроз узајамне посете, скупове, тренинге и семинаре.“ Такође, пружа се и прилика за заједничко финансирање пројеката и њихове промоције.

Портал је место размене мултимедијалног садржаја (видео, аудио и фото). Функционише на латиници, ћирилици и енглеском језику. Чланови бесплатно постављају и преузимају жељени материјал. Идеја је да то буде документарни садржај са културним, уметничким, духовним, друштвеним и економским темама.

„Ово је прилика да спојимо медије подунавског региона, и пружимо могућност да Дунав и све оно што га окружује свако представи на свој начин. Модерну технологију искористићемо као мост разноликости који ће повезати људе“, закључио је Лазић.