Почели Сајам књига и Изложба уметности

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић и помоћник за верске заједнице Мирослав Илић данас су на Новосадском сајму присуствовали свечаном отварању 26. Сајма књига, који се одржава до 9. марта. У истом термину организује се и 25. изложба уметности „Арт Експо“, као и Међународни сајам образовања „Путокази“, чије званично отварање почиње сутра у овом простору.

Овогодишњу манифестацију званично је отворио писац Милош Латиновић, лауреат награде „Лаза Kостић“ за роман  „Етапе ноћи“, који је објавило „Вулкан“ издаваштво.

По његовим речима књижевност не мора бити скривена иза озбиљних лица и дугачких брада, а овом приликом је истакао да  је биографија „Лазе Kостића“ њега инспирисала да се бави књижевношћу, па је Лаза постао и јунак у више његових дела.

Награду му је уручио прошлогодишњи добитник Селимир Радуловић, коме је то признање припало за поетску збирку „Дванаест“. Уочи уручења Радуловић је истакао да „сва слава света би нестала да Господ смртницима није подарио лек у облику књиге.“

Овогодишњи Сајам књига сместио се између година у којима је Нови Сад Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе. Александар Петровић, помоћник градоначелника, истакао је да сви путокази наредних седам дана упућују на Новосадски сајам, где се сутра и прекосутра одржава и Сајам образовања „Путокази“.

Генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић подсетио је на свечаном отварању да на поменутим приредбама ове године наступа 175 учесника из осам земаља, што је 15 одсто више излагача него лане.