Подршка завршетку радова на „Житном магацину“ и археолошком парку „Арача“ у општини Нови Бечеј

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је посетила општину Нови Бечеј, где је заједно са председником општине Сашом Максимовићем и директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зораном Вапом разговарала о даљим плановима рада на заштити два споменика културе: „Житном магацину“ и археолошком парку „Арача“.

Како наводи ресорни секретар Драгана Милошевић реч је о начелним разговорима да се заједничким средствима, како локалне самоуправе, тако и Покрајине и уз договор са колегама из Републике Мађарске заврше започети радови на оба објекта.
По њеним речима на „Житном магацину“ након обимних радова на самом објекту и његовој заштити, остало је да се заврше конзерваторско-рестаураторски радови у подруму магацина, како би се цео простор заокружио у једну културно- туристичку целину, која одавно има статус споменика културе.

„Када је у питању базилика са археолошким парком „Арача“, као споменик културе од националног значаја, не само код нас, већ су је таквом прогласили и колеге из Мађарске, јасно је да са њима треба у наредном периоду да постигнемо прецизније договоре о наставку радова на њеном оркужењу“ истакла је секретар Милошевић и додала да је ту тема изградња визиторског центра, надомак ње, који би уједно имао мали музејски простор, о чему ћемо разговарати и са колегама заштитарима из Мађарске, који су спремни да нам у овом пројекту пруже снажну финансијску  подршку. Састанку је присуствовао и покрајински посланик Матија Ковач.