Представљен ИПА пројекат прекограничне сарадње Србија-Мађарска “Млади и наслеђе”

Нови Сад, 9. март 2022.- Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић данас је у Конгресној сали Мастер центра Новосадског сајма, а у оквиру одржавања Међународног сајма књига и 26. изложбе ”Арт Експо”, поздравио учеснике ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске под називом ”Млади и наслеђе”.

”С обзиром да се пројекат бави двема значајним друштвеним категоријама,културним наслеђем и младима, активности су биле усмерене на подизање свести о важности културне баштине као јавног добра међу младима у прекограничном региону кроз иновативну употребу медија”, истакао је Радуловић и додао да је предложени пројекат у складу са приоритетом Програма прекограничне сарадње усмерен на стимулисање сарадње у области туризма и културног наслеђа.

Како је навео подсекретар, ИПА програми Европске уније суштински представљају финансијску подршку сарадњи суседних држава са циљем да се унапреди друштвено-економски, културни и историјски потенцијал тих области. Модел прекограничне сарадње, сматра Радуловић, кроз овај вид међународне сарадње је увек добродошао, али до момента реализације он представља само алат, уз помоћ којег настаје интеракција људи различитих националности, култура, језика, а чињеница да је ресорни секретаријат носилац овог пројекта чини за нас велику част.

По речима Станислава Радуловића, многе тачке спајања Републике Србије и Мађарске су нас определиле за овај пројекат, а то је пре свега култура и стваралаштво и заједничко културно наслеђе, док је са друге стране ту и едукативна компонента младих људи и њихово интензивно учешће у процесима заштите културног наслеђа путем учења и схватања значаја културне различитости.

Посебно бих нагласио, истакао је подсекретар, да је један од најзначајнијих стваралаца српске културе Милош Црњански рођен у Чонграду,1893. године, месту по којем наша партнерска жупанија носи име.

”Радионице за средњошколце и студенте у оквиру овог пројекта су изузетно важне, јер ће младима понудити перспективу у културној баштини у архитектури, ликовној уметности,процесу презервације и конзервације наслеђа,одрживости,мотивацији и знању” навео је Радуловић и  те теме су важне како за нас, тако и за целу мултикултуралну Европу.

О досадашњим активностима у оквиру пројекта и одржаним радионицама говорио је као партнер пројекта испред Галерије Матице српске Данило Вуксановић, који је прецизирао да крајем априла се пројекат завршава, одржавањем последње радионице.

Учеснике данашњег представљања ИПА пројекта поздравио је и помоћник ресорног секретара Мирослав Илић.

Током данашњег дана на главној бини, професор др Јован Делић одржао је предавање о животу, делу, раду и утицају на књижевну сцену великог Васка Попе. Професор Делић представио је публици четири антологије поезије Васка Попе.