Представљена 160-та сезона Српског народног позоришта и пет векова последње средњовековне престонице Срба у Угарској-Купиника

Нови Сад, 26.март 2021.- У организацији Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама данас је, онлајн, на платформи Новосадског сајма ExpoOnline.rs, у оквиру програмског дела Сајма књига „Дани Лазе Kостића“ приказан архивски видео филм поводом 160-те позоришне сезоне Српског народног позоришта у Новом Саду.

Осим тога, приказан је и колаж инсерата најрепрезентативнијих представа Драме, Опере и Балета овог театра, који се од 1967. године до данас налази у новосазиданом здању.    

Током данашњег дана др Борис Стојковски говорио је на тему :“Српска деспотовина у Срему“, где је нагласио да је ова година пуна бројних историјских годишњица, али један од најзначајнијих је пет векова од пада последње средњовековне престонице Срба у Угарској – Купиника, који се налази на територији Срема.

Поред тога, како др Стојковски наводи, то је уједно и обележавање пет векова пада Београда и Срема под Османску власт, а да би се све историјске чињенице сагледале и ову треба посматрати из две перспективе.

По његовим речима прва је та да посматрамо околности пада Купиника, након смрти најзначајнијег угарског владара Матије Корвина (1490) године и друга размотрити историју Срба на тлу Јужне Угарске, данашње Војводине, где су Срби живели и пре Велике сеобе 1690. године.

Др Борис Стојковски овом приликом се и захвалио ресорном секретаријату на учешћу у обележавању ове значајне годишњице и великог јубилеја.