Представљена издања НИУ „Хрватска ријеч“ и Завода за културу војвођанских Русина

 

Нови Сад, 8. Март 2019.- У организацији Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама данас је у хали Мастер Новосадског сајма, у оквиру одржавања Међународног сајма књига и 24. Међународне изложбе уметности „Арт експо“ одржана промоција издаваштва Новинско издавачке установе „Хрватска ријеч“, као и промоција издаваштва Завода за културу војвођанских Русина.

Испред ресорног секретаријата присутне је поздравио помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за односе с верским заједницама Мирослав Илић, који је овом приликом истакао значај програма секретаријата на овогодишњем сајму, који је акцентовао управо издавашто мањинских завода, чији је јубилеј, десет година од оснивања апострофиран као централни догађај. Илић је додао да је поред значајног јубилеја мањинских завода за културу, ове године се обележава још један веома битан догађај, а то је осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

НИУ „Хрватска ријеч“ данас је поред издања новог часописа „Нова ријеч“, где се промовишу речи млaдих аутора, поезије и прозе, представила је  и младе песничке таленте.

Завод за културу војвођанских Русина представио је књигу „Гласови и време“ поводом 70 година постојања русинске редакције Радио Новог сада и књигу Биљане Дражовић „ Етнолингвистичка виталност русинског језика у Србији“.