Прелепа нијанса раскошног спректра војвођанских различитости

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, отворила је синоћ, у Словачком народном дому у Кисачу, изложбу фотографија Павела Суровог и Бранислава Кокавца „Кисачка лепота“.

Подсетивши да је простор Војводине кроз претходне векове био место сусретања,  преплитања и међусобног прожимања различитих народа, култура, вера, па и цивилизација, Милошевићева је нагласила да је све то створило једно раскошно  и непролазно културно наслеђе.

„То наслеђе живи у наразноврснијим и најбогатијим разноликостима које овом региону дају посебну вредност. Део тог наслеђа видимо и на фотографијама које су пред нама, а које оживљава историја Словака током претходних 245 година колико је минуло од њиховох досељавања у Кисач, чему је, најзад, ова изложба и посвећена“, истакла је она.

Управо посвећено и предано неговање културног наслеђе, према њеним речима, јесте оно што даје посебан печат овој изложби која  је важан сегмент очувања идентитета Словака, као једне од најлепших нијанси у спектру војвођанских различитости које, сви заједно, морамо да чувамо.

„Прошлост и садашњост се овде оживљавају у једној новој форми, односно у лепоти овековеченој на предивним фотоградфијама које, заправо, представљају један културно-етнографски осврт на дугу традицију, културу и симболе који чине словачки идентитет“, додала је Милошевићева.

Изложба, према њеним речима, упечатљиво говори о обичајима и животу Словака кроз простор и време, а лица девојака која су на фотографијама још више доприносе хароминчности форме фотографског израза њихових аутора.

„То су портрети стварних личности, односно девојака чија лепота подржава и још више истиче непоновљиву лепоту словачких ношњи. С друге стране, лепота тих ношњи снажно подцртава и додатна осветљава лепоту девојачких лица“, закључила је Милошевићева.

Отварању изложбе „Кисачка лепота“ у Словачком народном дому, присуствовала је и покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић.