Пријем делегације Универзитета Јужне Флориде

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић примила је данас делегацију Универзитета Јужне Флориде – др Т. Х. Калхејн и др Брук Хансен – који су у посети Републици Србији у циљу реализације пројекта у области екологије и одрживог туризма.

Милошевићева је оценила да је ова посета значајна прилика за успостављање будуће сарадње на пројектима који би нашу државу промовисали као важну интернационалну дестинацију културе, традиције, туризма и модерних технологија.

„Аутономна Покрајина Војводина, у чијем је саставу 45 локалних самоуправа, са више од 25 националних заједница, представља важан потенцијал наше земље, пре свега имајући у виду богато културно-историјско наслеђе“, истакла је Драгана Милошевић и додала да се оно огледа у 16 фрушкогорских манастира који датирају још од 15. века, бројним археолошким налазиштима и преко 700 непокретних културних добара од изузетног значаја.

Као битан сегмент културно-историјског наслеђа, она је истакла значај Сремских Карловаца, као једине локалне самоуправе у Републици Србији за коју је донет Закон о обнови културно-историјског наслеђа у циљу подстицања развоја саме општине као важног духовног, образовног и културног центра српског народа, али и две најстарије установе културе – Матицу српску из 1826. и Српско народно позориште из 1861. године.

Гости са Флориде изразили су задовољство због посете и нагласили да постоји велики потенцијал за сарадњу.

„Посебна нам је жеља и намера да у будућим разменама искустава доведемо наше студенте како би се лично уверили у културно богатство Србије, које немају прилику да виде осим путем виртуелних презентација, нарочито када су у питању тврђаве и археолошка налазишта. Због тога нам је непроцењиво ваше искуство које ће знатно допринети развијању односа у оквиру пројекта одрживог туризма. Презентацијом на Универзитету Јужне Флориде слика о Србији биће послата у свет“, истакла је др Брук Хансен.

Састанку су присуствовали шеф Кабинета председника Покрајинске владе Татијана Ђукановић и проф. др Бојан Лалић са Факултета техничких наука у Новом Саду.