Признање „Kључ Балкана“ уручен градоначелнику Суботице Стевану Бакићу

СУБОТИЦА/МОРАХАЛОМ, 9. јул 2021. – Помоћници покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Јелена Добровић – Бојановић и Золтан Кудлик присуствовали су јуче у Српском културном центру у Морахалому (Република Мађарска) свечаном  уручењу  симболичног признања „Кључ Балкана“ градоначелнику Суботице Стевану Бакићу.

„Кључ Балкана“ је симболично признање, које је  први пут предато једној локалној самоуправи приликом оснивања Српског културног центра „Kоло“ у Морахалому 2019. године. Тада је додељен граду Зрењанину, да би га градоначелник Зрењанина Симо Салапура  на јучерашњој свечаној церемонији вратио домаћину и предао градоначелнику града Суботице Стевану Бакићу.

Град Морахалом доделом овог својеврсног признања омогућава његовом носиоцу да, током следећих годину дана, у СKЦ „Kоло“ презентује своје културно наслеђе, организује свечаности, пословне и културне сусрете, све у циљу јачања прекограничне сарадње Србије и Мађарске.

Представник мађарске владе, господин Пал Немеши, повереник Владе Мађарске, у свом обраћању је издвојио Морахалом као пример добре праксе максималног коришћења државне границе као компаративне предности у развоју, наводећи да ће Влада Мађарске наставити са пројектима за развој свог јужног региона и његову сарадњу са Србијом, са посебним акцентом на демографији.

Градоначелник Морахалома, Золтан Ногради, изразио је захвалност амбасадору Србије Ивану Тодорову и његовим сарадницима на праћењу и подршци у изградњи и отварању СKЦ „Kоло“. Захвалио се и Српској самоуправи у Мађарској која је један од мостова сарадње.

Свечаности су, поред градоначелника присуствовали и Пал Немеши, повереник Владе Мађарске, Александар Фаркаш, аташе у Амбасади Републике Србије у Будимпешти, Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, Габријела Маслеша саветница у Сектору за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Министарства културе и информисања Србије и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор.