Снажна подршка матичним библиотекама у Војводини

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић  данас је одржала други у низу радни састанак са управником Библиотеке Матице српске Селимиром Радуловићем и директорима осам матичних библиотека у АП Војводини. Реч је библиотекама у Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Панчеву и Вршцу.

С обзиром на то да је Покрајинска влада преко покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама увећала средства десет пута више свим матичним библиотекама на територији АП Војводине, је према речима ресорног секретара Драгане Милошевић и тема данашњег састанка, на који начин их утрошти у прописаним законским оквирима.

Како Милошевићева наводи, након првог радног састанка у Библиотеци Матице српске, данас смо се поново сви окупили у Градској библиотеци у Новом Саду, како би разјаснили недоумице о начину утрошка буџетских средстава, који ће и у наредним годинама бити наша пракса.

„Увећана буџетска средства матичним библиотекама јесте доказ да Покрајинска влада и ресорни секретаријат имају високу свест о значају књиге“ истакла је Драгана Милошевић и  изразила спремност да ће се са много више средстава помоћи и војвођанским издавачима, јер књига јесте била и остаје наше културно наслеђе.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић овом приликом је рекао да је ово велики дан за све матичне библиотеке у Војводини, јер су средства достигла ниво, који ће им омогућити да поред богатог откупа књига, запослени оду и на  законско прописане лиценциране библиотечке семинаре, који се тичу стручног усавршавања, као и да сада лакше финансирају текуће обавезe.

Селимир Радуловић, као један од организатора данашњег састанка је изразио захвалност у име свих библиотекара, како Покрајинској влади, тако и ресорном секретаријату, нагласивши да библиотеке и библиотекари јесу један скроман свет богате културе, а књига је сама по себи кључ сваке, па и наше културе.