Спомен – збирка Павла Бељанског у знаку обележавања 130 година од његовог рођења

Нови Сад, 5. март 2022.- На главној бини Међународног сајма књига и 26. изложбе „Арт Експо“, данас је одржана презентација Спомен – збирке Павла Бељанског, која ове године обележава јубилеј – 130 година од рођења великог дародавца и дипломате чије име ова институција културе и носи.

Испред Спомен – збирке Павла Бељанског присутне је поздравила управница Милана Квас, која је овом приликом истакла значај овог јубилеја, напомињући да ће институција, која с поносом носи име једног од највећих културних дародаваца у српском народу, кроз богат уметнички програм адекватно и обележити 130 година од његовог рођења.

По њеним речима током читаве године поред планираних поставки у Спомен- збирци, биће одржана и изложба у његовом родном Свилајнцу, где је похађао и основну школу, као и у Госпођинцима где је породица Бељански потом живела и где је у порти цркве и сам Павле Бељански заједно са породицом сахрањен.

О животу и делу Павла Бељанског говорила је кустос Марта Ђармати, док је о раду Спомен збирке „Павле Бељански“ причала Јулијана Стоисављевић, која је нагласила да збирка данас броји 184 дела од 36 уметника, са посебним акцентом чувања слике великог Влаха Буковца и његове чувене слике „Велика Иза“.