Станислав Радуловић отворио изложбу „Милан Коњовић из новосадских колекција“

„Сликарство је чудо. И увек је загонетка. Да није тако, давно бих престао да сликам. Бескрајно је и неухватљиво као равница. Мислиш – тамо негде је крај, а хоризонт се негде помера“  цитирао је мисли великог маестра Милана Коњовића, подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић синоћ у Спомен збирци Павла Бељанског, отварајући изложбу „Милан Коњовић из новосадских колекција“.

Поставком у Новом Сад обележава се 120 година од рођења једног од највећих сликара на овим просторима, а како наводи Радуловић, пријатељске везе Милана Коњовића и Павла Бељанског несумњиво су их здружиле у вечности сећања на њихово културно-уметничко послање и утицале на настанак два легата у Новом Саду и Сомбору: Спомен збирке Павла Бељанског и Галерије Милан Коњовић, која је партнерска институција у реализацији ове изложбе заснована на вишегодишњем пројекту „Павле Бељански – пријатељ уметника“.

Како је навео подсекретар на поставци су изложена 47 Коњовићевих дела, која се налазе у колекцијама Спомен-збирке Павла Бељанског употпуњена делима из Галерије „Милан Коњовић“ из Сомбора, Галерије Матице српске, Музеја Војводине, Атељеа 61, града Новог Сада, Војвођанске банке, Нафтне индустрије Србије, али и дела из Владе Аутономне Покрајине Војводине, која се ретко могу видети у јавности.

„Милан Коњовић – највећи сликар равнице, како га је својевремено назвао академик Радомир Рељић, уметник особеног стила, страсног колорита и темперамента, припада врху српске ликовне уметности“ истакао је Радуловић и подсетио да је и умна Исидора Секулић  у свом есеју  „Сликарство Милана Коњовића, духовни лик Војводине“ пророчански је записала: „Стоји пред нама сликар који није само сликар уметник, него и сликар дух, јер Коњовић није прегао да даде само живот свога родног краја, него је у најлепшем напору да даде дух свога завичаја, духовни лик Војводине,  у чијим делима вам желим да са задовољством уживате, поручио је подсекретар Радуловић.

На отварању изложбе испред Спомен збирке Павле Бељански обратила се в. д. управника мр Милана Квас, која је и аутор изложбе и Немања Сарач, члан Градског већа Града Сомбора задужен за област културе и образовања.

Аванградни сликар у периоду пре и након Другог светског рата, Милан Коњовић је оставио у наслеђе изузетно богат опус од око 6000 радова, са великим утицајем на савременике и уметнике будућих генерација.