Свечаним програмом обележено 250 година од доласка Словака у Стару Пазову

Нови Сад/ Стара Пазова, 4. октобар 2021. – Помоћник покрајинског секртара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужена за савремено стваралаштво Јелена Добровић Бојановић, присуствовала је  у суботу, у позоришној сали Центра за културу Стара Пазова свечаном обележавању програма поводом 250 година од доласка Словака на ове просторе.  

На самом почетку програма публика је уживала слушајући хор Тилију.  Документарним  филмом  приказан је историјски преглед од давне 1770. године,  када су према писаним подацима, прве словачке породице досељене у Стару Пазову . Овим документарним  филмом  о историји али и о значајним личностима Старе Пазове започела је прослава овог јубилеја.

Пригодним речима, прослави и  обележавању 250 година од доласка Словака у Стару Пазову обратили су се Либушка Лакатошова, председница Националног савета словачке националне мањине,  Наталиа Хрнчиарова, конзул Амбасаде Републике Словачке у Србији и  председник Општине Стара Пазова Ђорђе  Радиновић.

Овој прослави су присутвовали и Јарослав Јаворник, епископ Словачке евангелистичке цркве, Бранислав Кулик, председник Матице словачке  у Србији, представници Националног савета, Месних огранака Матице словачке, представници цркве, Месне заједнице као и  директори јавних предузећа и установа.

У наставку програма осим историје публика се упознала и са актуелним животом у којем Словаци негују и штите свој језик, културу, традицију  и национални идентитет. У програму је приказан и суживот свих народа који живе на овом простору, и зато је ова прослава, овај  јубилеј  веома значајан  не само за Словаке,  већ и за све становнике Старе Пазове.