Трибина „Стогодишњица обновљења Српске патријаршије“

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Илић обратио се у оквиру 26. Сајма књига на Новосадском сајму, на трибини, коју је организовао ресорни секретаријат под називом „Стогодишњица обновљења Српске патријаршије“.

Помоћник Илић је истакао да смо прошле године са успехом обележили 800 година самосталности Српске Православне Цркве, тако да овогодишњи јубилеј представља својеврсни наставак прославе.

Илић је нагласио да је секретаријат ове године ставио нагласак на два најважнија јубилеја српског народа у 2020. години. Сем 100г. обновљења Пећке патријаршије, јуче смо одржали округли сто посвећен 75. годишњици победе над фашизмом.

„Када се на ова два знаменита догађаја погледа кроз призму старих идеолошких подела, добија се утисак да је реч о два потпуно супротстављена становишта. Међутим, када се мало дубље загребе, ми јасно видимо њихову заједничку суштину“ рекао је Илић.

Овом приликом Присутнима су се обратили и проф. др Борис Стојковски и јереј Станко Лакетић.

Професор Стојковски је говорио о настанку аутокефалне СПЦ, као и о првим духовним центрима који су у новом веку и довели до настанка и развоја појединих делова СПЦ који су се ујединили 1920. године. То подразумева прве трагове у Далмацији и Хрватској, Угарској, Срему, итд. Исто тако биће речи и о континуитету светосавске идеје кроз столећа која је обједињавала све српске земље, као и ослањање на немањићке традиције Пећке патријаршије.

Професор Лакетић је говорио о самом чину уједињења и о догађајима који су непосредно претходили проглашењу уједињења српских обласних Цркава.