Александру Ђуричићу уручена награда „Дејан Медаковић“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Издавачакој кући „Прометеј“ уручила престижну књижевну награду „Дејан Медаковић“  Александру Ђуричићу за књигу „Чуваркуће –удовице писаца“ у издању „Самиздат Б92“.

Честитајући у име Покрајинске владе лауреату на великој књижевној награди, секретар Драгана Милошевић је апострофирала значај још једног јубилеја, 29 година од оснивања једног од највећих домаћих издавача, који се однедавно налази и у новом пословном простору, Издавачкој кући „Прометеј“, јер управо је она та која је основала награду „Дејан Медаковић“ и управо је ова издавачка кућа чувар нашег културног идентитета, традиције, језика и писма.

„У жељи да наставите са богатим едицијама и издањима, које су обогатиле наше културно наслеђе, желим да нагласим да ће Покрајинска влада и надаље бити сигуран партнер у многим вашим пројектима“ истакла је Милошевићева уочи званичног уручења награде Александру Ђуричићу.

Испред града Новог Сада присутне је поздравио градоначелник Милош Вучевић, а о значају саме награде говорио је оснивач и директор ИК “Прометеј“ Зоран Колунџија. Он је  подсетио да је награда „Дејан Медаковић-  за дуго памћење“ основана  2008.  године у част академика Дејана Медаковића, који је у нашој издавачкој кући објавио 38 ауторских књига. О награди, сваке године  одлучује жири у саставу др Драшко Ређеп, Радован Поповић и др Бошко Сувајџић.

Аутор и добитник Александар Ђуричић, захваливши се на избору за своју праву награду је рекао да дело „Чуваркуће – удовице писаца“, су фељтони, које је писао, инспирисан исповестима и неоткривеним причама удовица из живота наших прослављених песника.


Као дугогодишњи  новинар, уредник и публициста Ђуричић је обрадио непознате делове биографија, занимљиве, драматичне, дирљиве, поетичне и јавности мало познате детаље из живота познатих писаца, и то кроз разговоре с њиховим удовицама. Тако су се у овој књизи нашле испричане „из прве руке” приче животних сапутница, које нам осветљавају животе Борисава Пекића, Моме Kапора, Антоњиа Исаковића, Либера Марконија, Милорада Павића, Мирка Kовача, Мике Оклопа, Оскара Давича, Ђорђа Лебовића и Петра Kрдуа.