Богат програм Међународног сајма књига, изложбе „Арт експо“ и Сајма образовања „Путокази“

Међународни сајам књига и Изложба уметности „Арт експо“ биће одржани од 3. до 10. марта, а Међународни сајам образовања „Путокази“ од 8. до 10. марта – најављено је на данашњој конференцији за новинаре на Новосадском сајму.

На овим манифестацијама учествоваће 180 излагача из Србије, Грчке, Шпаније, Бугарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Канаде.

„Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама јесу и биће традиционално добри партнери у одржавању Изложбе уметности ′Арт експо′ и Међународног сајма књига“, рекла је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, уочи почетка једне од најпосећенијих сајамских манифестација.

Како је истакла, с обзиром на надлежности и делатност ресорног секретаријата, ове године биће преко 20 програма, који нуде широк спектар издавачке делатности, промоције нових издања, научне скупове и представљање капиталних издања како наше најважније научне и књижевне институције Матице српске, тако и 12 институција културе којима је оснивач Покрајина.

Милошевићева је нагласила да ће поводом јубилеја – 130 година од рођења Павла Бељанског – бити одржана презентација о великом добротвору, хуманисти и колекционару, као и промоција издања енциклопедије Српског народног позоришта.

„Посебна је част и задовољство што ћемо наредних дана бити домаћини гостима из Грчке, јер у посету институцијама културе и Сајму књига долази градоначелник Каламарије Јанис Дардаманелис, као и представници Универзитетске библиотеке из Бањалуке и Добоја. У оквиру предстојећих сајамских дешавања представиће се и међународни пројекат ′Млади и наслеђе′, на који смо изузетно поносни, као његов носилац, јер је идејом о повезивању младих из Мађарске, тачније из Чонграда, и Војводине, обухваћена тема о заштити културног наслеђа у општем смислу и повезивања са местом рођења нашег великог писца и дипломате Милоша Црњанског“, навела је Драгана Милошевић.

Она је подсетила на то да Покрајина редовним конкурсним линијама снажно подржава издаваче и јавне општинске библиотеке, које ће се ове године такође представити на Сајму књига, а посебно је нагласила да је за област издаваштва ресорни секретаријат издвојио двоструко  више средстава него претходне године – 20 милиона динара.

Овогодишњи Сајам образовања „Путокази“ биће највећи до сада организован на Новосадском сајму, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

Тим поводом, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да је једна од парадигми Покрајинске владе удруживање око заједничких пројеката.

„Протеклих година, удружени око заједничких пројеката, започели смо и завршили радове на изградњи Научно-технолошког парка, успешно приводимо крају изградњу зграде Биосенса, ове године смо почели, а следеће ћемо завршити изградњу Студентског културног центра, ту је и проширење Медицинског факултета, као и израда пројектно-техничке документације за доградњу Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета. Оваквим заједничким пројектима показујемо снагу републичке и покрајинске владе, али и Града Новог Сада, као и наших истакнутих научних радника који нас промовишу у свету и, наравно, наших европских пријатеља који нас подржавају на том путу“, истакао је секретар Милошевић. Он је додао да осећа велико задовољство што је у тој синергији кроз градитељство и инфраструктуру урађен важан посао, који стратешки представља један од фактора развоја високог образовања.

Секретар Милошевић је казао да факултети Универзитета у Новом Саду савременим студијским програмима доказују да су с правом међу 1000 најбољих на Шангајској листи.

„С поносом промовишемо и 13 најцитиранијих научника на Стенфардовој листи, као и чињенцу да од 74 дугорочна пројекта 42 воде научнице, а 32 научници. Све то представља велики капитал високог образовања и реалну будућност наше заједнице“, рекао је Милошевић.

Сајам образовања је пре свега намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа. Окупља институције које представљају готово 500 образовних профила, односно даје свеобухватну понуду средњег и високог школства у нашој земљи, употпуњену понудом факултета из иностранства – ове године из Републике Српске, Словеније, Словачке и Канаде.

Најављено је, такође, и учешће Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Учеснике данашње конференције за новинаре поздравио је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, а о програмским активностима Сајма образовања говорио је и заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић. У име Града Новог сада поздравну реч упутила је чланица Градског већа задужена за образовање Дина Вучинић.