Буњевачка национална заједница обележила у Суботици Дан великог прела

Нови Сад/Суботица, 7. фебруар 2022.- Буњевачка национална заједница обележила је синоћ у Суботици један од четири национална празника – Дан великог прела, где је присуствовао и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно ифнормисање и односе с верским заједницама Золтан Кудлик.

„Мени је јако драго да ова заједница живи и да имају овакво богатство и стварно чувају те традиције“, рекао је Золтан Kудлик.

„Kо кадгод наши стари“, како би то рекли Буњевци на северу Бачке. И ове године окупили су се на Великом буњевачком прелу како би показали и од заборава сачували традицију прела – дружење, весеље и песму.

Kолико је прело значајно за Буњевце сведочи и чињеница да је Велико прело један од националних празника ове националне заједнице.

„Овај пут, први пут правимо прело у нашој вароши ди је наш буњевачки језик и у службеној употреби, тако да бих ја рекла да је ово славље тим веће, тим свечаније, и да је то свакако једна прекретница у свему ономе што ми радимо“, истиче председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Kујунџић Остојић.

Прво јавно прело у Суботици одржано је још 1879. године. Нит којом Буњевци обогаћују мултикултурални карактер Војводине и Србије.

„Суботица је град у којем је богатство културе управо садржано у том мозаику различитости“, додао је члан Градског већа Суботице Срђан Самарџић.

Осим Суботичана, Великом прелу присуствовао је и велики број гостију како из других буњевачких центара у Војводини, тако и из њихових центара у иностранству.