Четврта европска конференција мањинских и локалних медија

Нови Сад, 26. новембар 2020.– Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас се обратила саопштењем учесницима и организаторима четврте европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима на тему „Будућност и комуникација“, која се 26. и 27. новембра он- лине одржава у Културној станици „Свилара“ у Новом Саду.

Овогодишња конференција је уједно и девети догађај у низу ове комуникационе платформе, која на посебан начин дефинише тему прошлости и уметничког стваралаштва и посматра инспирацију као феномен који формира и мења друштво.

Поздрављајући учеснике и организаторе конференције из „Херор Медиа Понт“-а, секретар Драгана Милошевић је истакла да покрајински секртаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама је у претходних неколико година дао снажну и континуирану подршку одржавању ових скупова, што ћемо и надаље чинити са циљем да се о мањинским медијима, као једном од јединствених позитивних диприноса њиховом очувању, развоју и даљем напредовању што више говори.

„ У овој години, када смо због пандемије Ковида 19, спречени да се суочимо у отвореном дискурсу, моја је дужност и обавеза као ресорног секретара  да нагласим да ћемо ми као и до сада бити поуздани патнери у свим сегментима очувања традиционалних вредности мањинских медија, као што смо то били и до сада“ истакла је Милошевићева.

Овогодишња конференција под насловом „Будућност и комуникација“ окупила је стручна лица из света медија и културе,где ме посебно  радује што је део овогодишње теме и верски медији,апострофриала је она и додала да и верски медији у свом раду доприносе у креирању свести наших грађана,а то је  веома важна тема.

Искористићу прилику да вас  подсетим, нагласила је секретар Милошевић, да је Покрајинска влада преко ресорног секретаријата у континуитету сваке године за суфинансирање 22 листа чији оснивачи су национални савети издвојила  у 2018. години 275 милиона динара, да би се тај износ  током наредне две године повећао за пет одсто.

Оно што нас издваја, додала је Драгана Милошевић, у моделима информисања на језицима националних заједница који раде у Републици Србији, па сам тим и Војводини јесте најпозитивнији од свих модела подршке, где се прикључују и верски медији, где бих издвојила подршку за Радио Беседу, Радио Благовесник, Радио Српски сион и Радио Марију преко милион динара укупно у претходне три године.

На крају, секретар Драгана Милоешвић је рекла да је ово  уједно и прилика да не заборавимо да је актуелна Покрајинска влада, на шта сам изузетно поносна, покренула и завршила зграду Радио-телевизије Војводине, као покрајинског јавног сервиса са потпуно опремљеним студијима за десет мањинских заједница,а радијски програми ће се целодневно емитовати на  16 језика, што у мултинационалној регији, као што је Војводина сматрамо својеврсним богатством и привилегијом, коју морамо неговати и чувати за будућа поколења.

Испред Града Новог Сада поздравне речи упутио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, истичући важност одржавања оваквих скупова, који у  временима која су нас задесила подсећају на важност догађаја који се баве комуникацијом, мањинским и локалним медијима.

По речима директорке „Херор Медиа Понт“-а, Наташе Херор савремене копродукције различитих медијских формата такође ће бити предствљене на овогодишњој видео конференцији, као резултат различитих догађаја, као и научно виђење стања мањинских права путем медија.

Како она наводи посебан акценат је стављен и на верске медије, чији рад и допринос мањинским заједницама ће посебно бити елабориран.

Овогодишња дводневна конференција окупила је велики број стручних лица из наше земље и иностранства.